Gyermekek vagyunk

Szerző: Hámori Máté2015.05.31

Kell ez nekünk?

Ez a sok komolyság, szigor, teljesítmény és siker?

Persze hogy kell. Sajnos.

Mert felnőttünk, és ahogy a zöld hajtás is megkeményedik, ahogy nő, fakók és kérgesek lettünk mi is. Elvesztettük rugalmasságunkat, és azzal kérkedünk magunknak, hogy erősek és győzhetetlenek vagyunk. Pedig dehogy: az a szélvész, ami a zöld hajtást csak elhajlítja, a fa törzsét recsegve roppantja ketté. Elfásultunk, megtanultunk „egy ágyba hálni a közönnyel”.

forrás: daveweissamericanpop.deviantart.com
“Minden gyermek művész. A gond az, hogyan maradjunk művészek, miután felnőttünk.” P. Picasso (Dave Weiss grafikája)

De mégis, ott kell lennie…

Egy kimondhatatlan reménynek, egy mindent felülmúló várakozásnak, egy olthatatlan izgalomnak: itt jön az élet, és ami velem lesz, az nem volt soha még!

Így várjuk gyermekként a felnőttkort, és amit várunk, sohasem jön el igazán. Ez a csoda-világ csak egy gyermek lelkében létezhet, rejtélyek és titkok övezte sűrű erdő mélyén egy pompázatos vár: az eljövendő élet.

Ezt a várat sohasem veszíthetjük el, óvnunk kell és becézve szeretnünk: ahogy a börtön mélyén ép eszét megőrizni vágyó rab kertet, tavat, napfényt és szerelmet hunyt szemmel álmodik, úgy kell nap mint nap erőltetve leszállnunk a gyerekkor mélyeibe, bejárni a titkok és rejtélyek erdejét, megcsodálni a képzelet palotáját, hinni az életben, melyet az örök holnap rejt.

Nos, azt hiszem, pont ezért van a művészet. Hogy visszavezessen a forráshoz, hogy csodálatos erejétől újra zöld hajtássá váljon a rideg fás kéreg, hogy újra higgyünk a mesében, a varázslatban, az emberben, másfél órákra legalább…

Hogy a szemünkbe visszatérjen a megkopott csillogás.

CL

 

Az Óbudai Danubia Zenekar előző évadához hasonlóan a 2015/16-os szezonban is tematikus koncertsorozatokkal jelentkezik. Az őszi évad négy koncertjének szlogenje: Gyermekek vagyunk. Minden művészettel foglalkozó ember megőriz valamit a gyermekkorból, és szeretnénk, ha a közönségünk is magára ismerhetne abban a tükörben, melyben a zeneművek segítségével a felnőttkor gyermeki gyökereivel szembesítjük a hallgatókat. Az egyes koncertek a gyermekkor alapéléményeit járják körbe: a Szabadság, Könny, Játék és Mese hívószavak köré csoportosítottuk az őszi félév valóban rendhagyó műsorait.