Hálaadás évkezdetkor

Szerző: Hámori Máté2015.09.17

„Fine, Laus Deo!”

Haydn partitúráinak végén sokszor megtalálható ez a fohászkodás – „vége, dicsőség Istennek!”.

Persze, ebben talán benne van a megkönnyebbülés sóhaja is (ld.: „Mama, nézd, jaj kész ez a vers is!” J.A.), de van, ami ennél sokkal fontosabb.

Mégpedig – a hála.

Haydn
Haydn, az elégedett

 

Forradalmak és háborúk kergették egymást, az emberi szenvedés sokszor az elviselhetetlenségig fokozódott, és eközben Beethoven, Haydn, Bach és Bartók komponált.

Amikor a puszta túlélés volt a cél, amikor éhínség és pestis tizedelte a világot, amikor egész országok és népek tűntek el évtizedek alatt – Omar Khajjam, Dante és Villon verseket írtak.

Amikor a vallás nevében gyilkoltak, a föld lakosainak nagy része elképzelhetetlen nyomorban élt, amikor tíz gyermekből hét nem érte meg a felnőttkort – Giotto, Tiziano és Goya festettek.

 

Egy réges-régi menekült család: Jézus és szülei Egyiptomban Caravaggio képén
Egy réges-régi menekült család: Jézus és szülei Egyiptomban Caravaggio képén

És mi változott ma? Minden ugyanúgy van, ne áltassuk magunkat. Európa kiharcolta a jólétet és a hosszú életet lakosai számára, de soha ennyien nem szenvedtek még a bolygón, mint ma.

Minden nap, amikor felkelek, átsuhan rajtam az érzés, ami talán átsuhant Haydn-ön, Liszten, vagy Thomas Mann-on, és hozzám hasonló „nemzsenik” tízezrein a történelem során – a hála.

A hála, hogy amit gyerekfejjel megálmodtam, az – szívós munka és kitartás árán ugyan – de valóra vált: a művészet lett az életem. Óriásokkal kelek és fekszem, és csodálatos emberek vesznek körül, akik hangszereiken újra és újra életre keltik az óriásokat.

A hála azonban kötelez: a sok próba, gyakorlás és koncert azokért van, akik sokszor talán kevésbé hálásak az életükért. Akiknek a fény, ami minden gyermek szemében ott lobog, egy kicsit megkopott, vagy – látszólag – ki is hunyt. A zene remény és fény, és – ahogy Kodály apánk szépen megfogalmazta – mindenkié.

A tiéd is, és az övék is.

 

Menekültek ma
Menekültek ma

 

Fine, Laus Deo! – de az évadunk még csak most kezdődik. Legyen fény, és legyen remény – minden időben.