Ács Ákos klarinétművész a Budapesti Fesztiválzenekar klarinét szólamvezetője és szóló klarinétosa.

Ő lesz 2019. október 4-i Mesterműhely koncertünk  szólistája. Ehhez a koncerthez kapcsolódón egy napos mesterkurzust rendezünk magyarországi szakközépiskolai és egyetemi képzésben résztvevő klarinétosok számára Ács Ákos vezetésével.

Ugyanakkor a kurzust nyilvánossá tesszük a közönség és passzív résztvevők számára egyaránt.

Az aktív résztvevők tervezett száma: 6 fő

A kurzus időtartama: 14:00 – 18:00 óra

Ács Ákos  2016-ban Mozart A-dúr klarinétversenyét játszotta a Budapesti Fesztiválzenekarral Európa legnagyobb koncerttermeiben:  az Amsterdami Concertgebouw, Baden-Baden Festspielhaus, Brugge Concertgebouw, San Sebastian Kursaal, BBC Proms Royal Albert Hall és Magyarországon, a Művészetek Palotája színpadán.
Ennek tanulságait összegyűjtve és elemezve a kurzus keretében arra szeretne rávilágítani, hogy melyek azok a szakmai, zenei, hangszertechnikai és megformálásbeli problémák, kérdések és megvalósítások, amelyek a zenekarból kilépve nem történnek meg automatikusan, de megértésük és elsajátításuk mindkét irányban, mindkét oldalon (a zenekar és az onnan „kilépő” szólista oldalán is) elvárhatók, szükségesek és megvalósíthatók.
Nagyon fontos a zenekari játékmód és a szólista interpretáció közötti különbségek hangsúlyozása a kurzus résztvevői számára, hiszen a fafúvósok jelentős része zenekari játékosként folytatja pályafutását a diploma megszerzése után.

A kurzus témája tehát Mozart A-dúr klarinétversenye lesz, de emellett számos zenekari klarinétszólót választ majd Ács Ákos, amelyeken keresztül érzékeltethetők lesznek az említett különbségek és rá lehet világítani a megoldási lehetőségekre is.

A reménybeli aktív résztevők önéletrajzzal 2019. szeptember 20-ig jelentkezhetnek Váraljai- Bátki Margit művészeti menedzsernél, a batki@odz.hu címen. A kiválasztás eredményét 2019. szeptember 25-ig közöljük.

Részvételi díj aktív résztvevők számára: 10.000,- Ft

Részvételi díj passzív közreműködők és a nézők számára:

  • a kurzuson és az esti koncerten 4000,- Ft (az odz.hu honlapján a Bérletvásárlás menüpont alatt: Mesterkurzus napijegy)

Az aznap esti koncerten, változatlan helyszínen, Ács Ákos előadásában hallhatjuk Mozart A-dúr klarinétversenyét