Jeff Mills évek óta szimfonikus zenekarokkal dolgozik együtt. Az első olyan DJ, aki mindezt DVD-n is megörökítette a szélesebb közönség számára.

A történet a Montpellier-i Filharmonikus Zenekarral kezdődött, amelyet Alain Altinoglu vezényelt 2005-ben a franciaországi Le Pont du Gard-on. A darab címe „Blue Potential” volt, és nagyzenekari hangszerelését a fiatal francia zeneszerző, Thomas Roussel végezte.

2012 szeptemberében Jeff Mills újjáalakította zenekari projektjét, amely jelenleg a „Light from the Outside World” néven fut, és a Christophe Mangou vezényelte L’Orchestre National d’Ile de France zenekarral teltházas koncertet adott a párizsi Salle Pleyelben. A „Light from the Outside World” olyan Mills-slágereket tartalmaz, mint a „The Bells” vagy a „Sonic Destroyer”, amelyeket Roussel adaptált nagyzenekarra.

A „Light from the Outside World” a portói Casa da Musica tartott koncerten, a belgiumi OdeGand Fesztiválon, valamint a Melbourne-i Fesztiválon is elhangzott. Világszerte számos koncert van lekötve az elkövetkező években.

A Light from the Outside World a hozzánk legközelebbi, Napban rejlő hatalmas erőt kutatja. Folyamatos energialüktetés, amely fizikai és szellemi életünket adja, hogy az emberi evolúció egyre táguló spirálján belül ragyoghassunk. A mag, amely az egyetemes nyelvet beszéli, és amely a Föld minden egyes fordulatával egy újabb esélyt ad az újrakezdéshez. Ez az ezoterikus erő az igazság eredeti forrása. Hiszen szüntelenül vágyakozunk, amikor a Holnap felé tekintünk, és reményünket abba az erőbe helyezzük, amely minden lényt elkerülhetetlen végzetének kezdete felé terel.