Házigazda: ECKHARDT GÁBOR
Közreműködik:
JOBBÁGY BOGLÁRKA (hegedű), VÁMOS KATALIN (cselló), BODOR JÁNOS (hegedű), ECKHARDT GÁBOR (zongora), HARGITAI BENCE (brácsa), KÁLLAI ERNŐ (hegedű), KURUCZ KRISZTIÁN (cselló)
Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Program:

  • Fanny Mendelssohn: g-moll fantázia csellóra és zongorára
  • Felix Mendelssohn: f-moll vonósnégyes op. 80
  • Felix Mendelssohn: C-dúr nyitány op. 101
  • Felix Mendelssohn: e-moll hegedűverseny op.64 (közreműködik: Kállai Ernő)

KATTINTSON IDE
A KONCERTJEGY
MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ!

Az egész Európában ünnepelt zeneszerző őszintén csodálta nővére talentumát. „Tegnapi dalodról akarom megírni, nővérkém, hogy milyen szép. Egész fura érzés volt, amikor egész halkan, és egymagamban megszólaltattam a Te kedves hullámcsapásaidat, és a közönség mély csöndben fülelt”.

Fanny Mendelssohn négy évvel volt idősebb öccsénél és hozzá hasonlóan páratlan zenei tehetséggel áldotta meg a teremtő. Nagyszerűen zongorázott, kivételes zenei memóriája volt, felnőttként pezsgő zenei szalont vezetett és megszámolhatatlanul sok mű bemutatását mozdította elő. De mindenekelőtt: rengeteget komponált. 1819-től haláláig közel ötszáz művet írt, zongoradarabokat, dalokat, kamaraműveket. A maga korában mindebből csak néhány jelent meg, az is leginkább Felix neve alatt. Életművének feldolgozása még a mai napig sem fejeződött be. Fanny korai halála (1847) – zongorázás közben lett rosszul és többé már nem tért magához – rendkívül megviselte Felixet: mindössze hat hónappal élte túl. Utolsó, nagyobb lélegzetű kompozícióját, az f-moll vonósnégyest nővére emlékére írta.

Az Óbudai Danubia Zenekar újabb szerzői sorozatának fókuszában a Mendelssohn-dinasztia és a Mendelssohn-testvérek zenéje áll: ismert vagy éppen felfedezésre vágyó alkotások a kamarazene, a versenyművek, a szimfonikus repertoár és – igazi szenzációként! – az opera világából.

KATTINTSON IDE
A KONCERTJEGY
MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ!

A sorozat összes koncertje: