Teljes arculatváltással, új székhellyel és friss, innovatív művészeti programokkal ünnepel az Óbudai Danubia Zenekar huszadik jubileuma alkalmából.

Kívül-belül megújuló tartalommal és új székhellyel ünnepelnek Óbudán, ráadásul a megújulásban olyan szakemberek vesznek részt, mint Matthias Hilse, Budapest egyik legsikeresebb designere, aki a zenekar vizuális tartalmainak korszerűsítésért felel, vagy Hámori Máté fiatal karmester, a zenekar új művészeti vezetője, aki a 2014/2015-ös programok védnöke. Ráadásul Ács Péter, a Danubia Zenekar ügyvezető igazgatójának elmondása szerint, az együttes idén új székhelyre, az egykori Flórián mozi épületébe költözik.

A zenekar legfontosabb célkitűzése, hogy törzsközönségét a harminc-negyvenes korosztályra is kibővítse. Nem véletlen, hogy az együttes nagysikerű tematikus portré sorozatát a Budapest Music Centerbe költöztette át, mely az utóbbi években hazánk egyik meghatározó koncerthelyszíne lett. Ezek a zenei portrék idén is Mozart és Beethoven kevésbé ismert zenedarabjaira fókuszálnak, Eckhardt Gábor színes és tartalmas kommentárjainak kíséretében. A kisebbek számára pedig, három magas szintű, kimondottan gyerekek számára létrehozott produkcióval kedveskednek a zenekar tagjai, az óbudai általános iskolában. Ahol is a kicsik Haydn operáitól kezdve, Mozart zenedarabjaiig rengeteg klasszikus zenével ismerkedhetnek meg, játékos, humoros formában.

Az Óbudai Danubia zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban, javarészt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. A repertoár kialakításában nagy hangsúlyt kapott az új magyar zene, valamint a nagy klasszikusok árnyékában ritkábban játszott zeneszerzők darabjai is. A klasszikus zene határán gyakran kísérleteznek más zenei műfajokkal, úgy mint a jazz, a pop, vagy a rock, illetve több alkalommal vettek részt világzenei produkciókban. Többször adtak koncertet Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban.

Visszajáró résztvevői a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri és a zürichi zenei fesztiváloknak. 2007-ben pedig az megtiszteltetés érte őket, hogy a Schleswig-Holstein Fesztivál vendégeként, hálakoncertet adhattak a Vatikánban II. János Pál pápa előtt. Koncertjeik során játszottak már a Buena Vista Social Clubbal, Omara Portuondóval, Jon Lorddal, Bonnie Tylerrel, a Muzsikás Együttessel és Vukán Györggyel. De Szerepet vállaltak Szörényi Levente zeneszerzői életműkoncertjén, elkísérték az Omega Együttest jubileumi turnéjára, játszottak az After Cryinggal is.

Kulturpart.hu, 2014. 02.08.