Új honlappal, új művészeti vezetővel – Hámori Máté (képünkön) – és régi-új ügyvezetővel fut neki következő fél évtizedének az alapítása 20. évfordulóját ebben az évadban ünneplő Óbudai Danubia Zenekar (ODZ). Az együttes „születésnapi ajándékot” is kapott a torta mellé: a Flórián moziban végre állandó próbatermük lesz.

Hivatalos közlés még nem látott napvilágot, de az együttes vezetői elárulták: a felújított Vigadóban március 23-án, a nyitóhangversenyen az Óbudai Danubia Zenekar játszik. A honlap és a logó megváltozása azt a célt szolgája, hogy a törzsközönséget, amely két évtizede hűségesen kitart mellettük, újabb, ha lehet, fiatalabb réteggel bővítsék – mondta el az újdonságokat bemutató sajtótájékoztatón Ács Péter ügyvezető igazgató, aki másodszor is elnyerte a posztot.

Az együttes ebben a szezonban egy, főként a kevésbé serdült hallgatóságnak koncertsorozatot indított a Budapest Music Centerben. Az első három részes széria három különböző nézőpontból kísérel meg szubjektív portrét festeni az „angyalok muzsikusáról”, Wolfgang Amadeus Mozartról Eckhardt Gábor kommentárjainak segítségével. A záróműsor Mozart emberi alakját mutatja be február 23-án, a koncertet a szeptember óta az ODZ-vel dolgozó művészeti vezető, Hámori Máté vezényli. A karmester felhívta a figyelmet szólistájukra Cser Krisztiánra, aki méltatlanul ritkán hallható basszus koncertáriákat énekel. Tavasszal pedig indul a következő három részes program, amelynek „főhőse” Beethoven lesz. Ugyancsak fiatalok felé fordul A zene az kell! című sorozat, amely az iskolákba visz népszerű, könnyen befogadható darabokat, Haydn A patikus című egyfelvonásos operáját az Ewald Quintet tráfás rézfúvós műveket játszik, és bemutatják Mozartot, mint a csokigolyók sztárját.

A Zeneakadémiára is visszavárják a közönségüket: március 4-én Rost Andreával lépnek pódiumra, az estet az alapító karmester, Héja Domonkos vezényli. a szoprán híres asszonyokat kelt életre: a Don Giovanni Donna Annáját, A varázsfuvola Pamináját, a Rómeó és Júlia Júliáját, a Faust Margitját, a Bohémélet Mimijét, Pillangókisasszonyt és a Bajazzók Neddáját. Áprilisban Vásáry Tamás lesz a vendégük, Beethoven III. zongoraversenyét játssza. Május végén Mendelssohn Paulus című oratóriumát Vashegyi György vezényletével szólaltatják meg a Zeneakadémián.

Gramofon.hu, Albert Mária, 2014. 02. 04.