Az Íme, az Ember című bérletsorozat 2014. szeptember 16-án kezdődik, és két félévet átívelő tematikája egészen 2015. május 22-éig tart. A sorozat valamennyi koncertjének helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme.

 

KATTINTSON IDE
A TAVASZI SZEZONBÉRLET
MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ!

 

Vásáry Tamás a kutatók közé tartozó, nagy guruk egyike, ahogyan Liszt is az volt, és a mondák Doktor Faustusa is. Liszt két talán legjelentősebb műve, a h-moll szonáta és a Faust szimfónia nyitja a Danubia őszi koncertsorozatát az egyik legjelentősebb Liszt-interpretátor megformálásában.

A sorozatban két koncert is a zene tiszta világán átszűrve vizsgálja a háború és a béke viszonyát: novemberben a holokauszt felfoghatatlansága, áprilisban az I. világháború lecsapódása a zeneművészetben áll a koncertek fókuszában. Mindkét koncerten világhírű vendégkarmester áll majd a dobogón: novemberben Dohnányi Ernő leszármazottja, Oliver von Dohnányi, áprilisban pedig Kocsis Zoltán vezényli együttesünket.

Héja Domonkos decemberi koncertjén Prokofjev csodálatos balettzenéje mellett Sosztakovics XV. szimfóniája hangzik majd el. Perényi Miklós februárban lesz zenekarunk vendége, a lánglelkű, önmagával és démonaival is sokat viaskodó Robert Schumann műveinek szentelt koncerten.

Az igazi, őszinte hit keveseknek adatott meg a művészvilág nagyjai között, Liszt mellett közéjük tartozott Anton Bruckner, akinek éteri, VII. szimfóniája mellett Nielsen gyönyörű hegedűversenye is felcsendül, mindkét mű az emberi nemességbe és szépségbe vetett hit zenei megvallása.

A szülőföld az út kezdete és vége, még ha oly kacskaringós is ez az út, mint Bartók Béla esetében, akinek a sors csak halála után adta meg a hazatérés kegyelmét távoli menedékéből. Bartók honvágytól gyötörve alkotta meg egyik legnagyszerűbb művét, a Concertót, amely a sorozat zárókoncertjén hangzik majd fel Hámori Máté vezényletével, az Óbudai Danubia Zenekar előadásában.

Sorozatunk zeneszerzőinek erőfeszítése, művei méltóképp manifesztálják a küzdelmet, a reményt, a csüggedést, a szerelmet és a hitet: magát az Embert.

ÍME, AZ EMBER – ŐSZ

  • Vásáry – Pokol és Menny (2014. szeptember 16., 19:30)
  • Von Dohnányi – Végzet (2014. november 2., 19:30)
  • Sosztakovics – Szerelem és Halál (2014. december 2., 19:30)
  • Bruckner – Szépség és Hit (2015. január 13., 19:30)

ÍME, AZ EMBER – TAVASZ

  • Perényi – Schumann (2015. február 3., 19:30)
  • Berlioz – Varázslat és Szenvedély (2015. március 6., 19:30)
  • Kocsis – Háború és Béke (2015. április 2., 19:30)
  • Bartók – Szülőföld (2015. május 22., 19:30)

 

KATTINTSON IDE
A TAVASZI SZEZONBÉRLET
MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ!

 

Támogató:
nka