Accord Quartet

együttes

accord-quartet-btf-original-72689

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Céljaik közé tartozik a “modern” világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. Rendszeresen koncerteznek Magyarországon és külföldön egyaránt.

Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultak a műfaj legnagyobbjaitól, így az Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, Janacek Quartet, Smetana Quartet, Mozaik Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, Cleveland Quartet és a Bartók Quartet tagjaitól.

Magyarországon rendszeresen koncerteznek többek között a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Magyar Rádióban, a Zeneakadémián, a Francia Intézetben, Eszterházán és a Magyar Tudományos Akadémián.

Európa szinte minden országában felléptek olyan neves koncerttermekben mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeumban (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum és a szentpétervári Ermitázs és Filharmónia. 2008 áprilisában a Brüsszeli Tudományos Akadémián a belga királyi családnak és Magyar Köztársasági Elnöknek és kíséretének adtak koncertet.

Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Vajda János, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. Továbbá Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano vonósnégyeseit a szerzőkkel tanulták és játszották.

2005 júniusától a Magyar Állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest. 2008 februárjától Guminár Tamás által készített Gasparo da Saló kópia erősíti az együttest.

2004 novemberében megjelent első lemezük.

2002, 2003 és 2004 nyarán részt vettek a Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémián.2003-ban az Orlando Festival vendégei, 2004-ben és 2005-ben és 2007-ben a santanderi nyári akadémia és fesztivál (Encuentro de Musica y Academia de Santander, Spanyolország) résztvevői voltak.

Közreműködtek a Madách Kamara Színház Puskin: Borisz Godunov című produkciójában (rendező: Kovalik Balázs)

Díjaik:
Junior Príma Díj, 2010
Brahms-verseny I. díj, 2009
Artisjus-díj, 2006
Weiner Leó Országos Kamaraverseny I. díj, 2003
Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémia: Thomastik-Infeld (2002) Kodály díj (2003) és Bartók díj (2004)

Az Accord Quartet weboldala