Alvise Casellati

karmester

Alvise Casellatti510

sokak szerint az utóbbi évek egyik feltörekvő tehetsége.Ő a Central Park Summer Concerts (Central Park nyári koncertsorozat) nevű szervezet elnöke és zenei igazgatója, amely minden évben ingyenes koncertet ad a New York-i Central Parkban. Ez az Opera Italiana, amelynek célja az olasz opera ismeretének és megbecsültségének előmozdítása, és kifejezetten a fiatal generációt célozzák meg. Miután a szülővárosában, a padovai C. Pollini Konzervatóriumban Guido Furini mesternél a hegedű mestereként diplomázott, Felice Cusano és Taras Gabora mestereknél szakosodott.Nemsokára már a kezében volt a Padovai Egyetem jogi doktori diplomája, a New York-i Columbia Egyetem jogi karának mesteroklevele (LL.M.), ahol a szerzői jogra specializálódott, majd részt vett egy vállalatigazgatási kurzuson a Harvard Egyetemen is.

Tagja a New York-i Olasz Ügyvédi Kamarának. a bécsi Musikhochschule tanára, Leopold Hager révén elkezd foglalkozni vezényléssel, tanulmányait a New York-i Julliard School of Music-ban kezdi el, majd Piero Bellugi a mentora, akinek 2010 júniusában asszisztense is lesz a New York-ban tartott karmesteri mesterkurzusán. Debütálását követően a velencei Teatro La Fenice színház zenekarával és kórusával az Olaszország egyesítésének 150. évfordulója alkalmából tartott koncerten, a 2012-2013-as évadban Gustav Kuhn mester segédkarmestere az osztrák Tiroler Festspiele Erl koncertteremben.  

Gyakran vendége Olaszország legrangosabb zenei fesztiváljainak, mint például a Ravello Fesztivál (ahol 3 éven keresztül vezényelte a híres Hajnali Koncertet), a Spoletói Két Világ Fesztivál, a Festival della Valle d’itria, La Versiliana és a Velencei Fesztivál. 2014-ben a genovai Teatro Carlo Felice rezidens karmestereként az opera műfajában Rossini A sevillai borbélyával, majd Donizetti Szerelmi bájitalával debütál. Karmestere volt a Teatro Carlo Felice Ensemble Opera Studio-jának (EOS), ahol világszerte több mint 600 jelentkező közül 30 fiatal énekest választottak ki a színház állandó társulatába. Onnantól fogva Olaszország legfontosabb színházaiban vezényel, mint például a velencei Teatro La Fenice, a genovai Teatro Carlo Felice, a veronai Teatro Filarmonico, a trieszti Teatro Verdi, vagy a Bariban található Teatro Petruzzelli.  

Együttműködött olasz és külföldi zenekarokkal is, mint például:  a milánói I Pomeriggi Musicali, a trentói és bolzanói Haydn Zenekar, az Orchestra Internazionale d’Italia, az Orchestra di Padova e del Veneto, az Orchestra Filarmonica Italiana, az Orchestra Sinfonica Abruzzese, az I Solisti Aquilani, az Orchestra Sinfonica della Provincia di Bari, a Sanremo Szimfonikus Zenekar, az Orchestra Sinfonica Salernitana, a Teatro Rendano zenekara, az Orchestra Filarmonica di Torino, vagy a veronai I Virtuosi Italiani. A külföldi zenekarok közül olyanokkal játszott együtt, mint a Central Park Symphony Orchestra, a Sanghaji Filharmonikusok, a New York Chamber Virtuosi, a Mar del Plata-i Szimfonikus Zenekar (Argentína) vagy a Voronyezsi Filharmonikusok (Oroszország).  

 Alapítója és az igazgatótanács tagja a „La Fondazione NY” nevű szervezetnek, valamint alapítója és elnöke a New York-i Velencei Közösségnek.  Ügyvezető igazgatója volt a New York-i Olasz Művészetért és Kultúráért nevű alapítványnak.