Hegedűs Endre

zongora

hegedus-endre

Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenepedagógus.

Tanulmányait szülővárosában, a helyi Általános Zeneiskola növendékeként kezdte. Érettségi után 1973-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1980-ban kapott zongoraművész és tanári diplomát. Tanárai voltak: Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna.

Tanulmányait követően gyakran vett részt Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mester-kurzusain. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. II. díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek.

1999-től 12 éven át tanított zongorát és kamarazenét a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön. Eddig több mint 2300 alkalommal lépett a közönség elé. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, illetve Ausztráliában,Japánban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban. A magyar közszolgálati televíziók az elmúlt évek során tizenhét élő koncertfelvételt készítettek a művésszel, továbbá a Japán Állami Televízió 1997-ben egy órás műsorban sugárzott részleteket tokiói hangversenyéből.

Feleségével, Hegedűs Katalinnal gyakran lépnek fel négykezes és kétzongorás művek előadásával Magyarországon és külföldön egyaránt.