Héja Domonkos

karmester

heja-domonkos-original-52393

Héja Domonkos 1974-ben született Budapesten zenész családban. Zongorázott, hegedült, brácsázott és ütőhangszeres tanulmányokat is folytatott. Karmesterként és ütőhangszeresként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1998-ban. Ugyanebben az évben megnyerte a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyét és további két díjat nyert az athéni Mitropoulos Karmesterversenyen.

1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, amelynek 2011-ig volt vezető karmestere és művészeti vezetője. Héja Domonkos rendszeresen vezényli a Tokio City Filharmonikus Zenekart, a Kassai Állami Filharmonikus Zenekart, a Berlini Szimfonikus Zenekart valamint további nemzetközileg elismert zenekarokat Európa és Ázsia szerte.

A Magyar Állami Operaházban 2001-ben mutatkozott be Puccini „Bohémélet” című operájával. 2005 és 2011 között Németországban a Chemnitz-i Operaház első karmesteri tisztét töltötte be. A fiatal magyar karmestergeneráció legígéretesebb tagjaként 2003-ban Liszt-Díjat kapott, 2008-ban pedig Gundel-Díjat és Junior Prima Díjat vehetett át.

Több rendkívül sikeres CD és DVD felvételt is készített. Széles szimfonikus és operarepertoárja mellett a közönség legnagyobb örömére szívesen vezényel kortárs műveket is. 2011 és 2013 között a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójaként és vezető karmestereként dolgozott.