Izaki Masahiro

karmester

izaka

 

1960-ban születtem Fukuokában. Énekelni, zongorázni és vezényelni a Fukuoka Oktató Egyetemen tanultam (1979-84), Yasunaga professzor irányításával. Egyetemi éveim alatt elnyertem a Művelődési Minisztérium ösztöndíját és hallgatója lettem a Bécsi Zeneakadémián Karl Österreicher, Yuji Yuasa, valamint Günter Theuring professzoroknak. Vezetésükkel vezénylést, zeneszerzést és karvezetést tanultam (1981-82). A Fukuoka Egyetemen megszerzett diplomám után felvételt nyertem a Tokiói Nemzetközi Szépművészeti Egyetem mesterkurzusára, ahol Masahisa Endo professzor tanítványaként folytattam karmesteri tanulmányaimat (1984-1987). 1988-90-ig a Tokiói Gakugei Egyetem hallgatója voltam másoddiplomás zeneszerzés és karmester szakon, professzorom Eichi Ito volt.

1995-ben első helyezést értem el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén. Magyarországon számos jelentős zenekart vezényeltem már Budapesten és vidéken is. Dolgoztam a Magyar Állami Operaházban és a Budapesti Operett Színházban is. Japánban olyan híres zenekarokkal dolgozom együtt, mint a Japán Filharmonikusok Szimfonikus Zenekara, az Új Japán Filharmonikus Zenekar, a Tokiói Filharmonikus Zenekar, 1995 óta vezető karmestere vagyok a Japán Filharmóniai Társaság Kórusának, ezen kívül vezető karmestere, ill. zeneigazgatója vagyok különböző városi zenekaroknak.

1998-2001-ig a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője voltam. Vezényeltem már Amerikában, Koreában, Szlovéniában, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Spanyolországban, Szlovákiában. Repertoáromban egyaránt megtalálhatók a barokk, a bécsi klasszikus és romantikus, az orosz és a magyar komponisták művei is. Nyolcadik éve vagyok Szolnok Város fő-zeneigazgatója, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

2015-ben kiemelkedő művészeti tevékenységemért, a komolyzene népszerűsítéséért Szolnok város a Kaposvári Gyula-díjat adományozta számomra.

2015-ben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a magyar komolyzenei életben meghatározó, kiemelkedő művészi pályám, valamint a japán-magyar művészeti kapcsolatok kiépítésében és ápolásában vállalt szerepem elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta számomra.

dunanal_510

A Dunánál

2017.01.20 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem