Járdányi Gergely

nagybőgő

jardanyi-gergely

Járdányi Gergely 1957-ben született Budapesten Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és Devescovi Erzsébet hárfaművésznő gyermekeként. Iskoláit a Győri Bencéseknél (1971–1975), a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (1978–1983) végezte. 1983-tól a Bécsi Zeneakadémián tanult prof. Ludwig Streichernél, ahol 1987-ben kitüntetéssel diplomázott.

Közreműködik első bőgősként különböző európai kamara- és szimfonikus zenekarokban (Magyar Virtuózok, Filarmonia Veneta, Palermói Operaház, Verónai Arena, Vicenzai Teatro Olimpico), valamint kamaraegyüttesekben (Alpe-Adria Ensemble, UMZE), tanít, és igen aktív mint szólista.

1989-ben – Giovanni Bottesini, a kitűnő nagybőgővirtuóz és zeneszerző halálának centenáriumán – Járdányi Bottesini emlékének szentelt koncertek sorát adta Európa-szerte, melyekkel mindenütt a közönség és a kritika legnagyobb elismerését vívta ki. A centenáriumi koncertturné anyagát Járdányi lemezre is játszotta Lantos István zongoraművész közreműködésével.

Az 1996 / 97-es koncertszezonban Járdányi – a világon először – egy nyolc hangversenyből álló sorozat keretében Bottesini összes műveit eljátszotta, ily módon emlékezve a szerző születésének 175. évfordulójára. Eddigi pályafutása legnagyobb elismeréseként pedig a Bottesini szülővárosában (Cremában) rendezett születésnapi ünnepségek zárókoncertjére Járdányi Gergelyt hívták meg szólistának.

A koncertezés mellett pedagógiai és kutatói tevékenysége is jelentős. 2011-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemenen tanított, jelenleg a Vicenzai Konzervatórium nagybőgőtanára, mesterkurzusokat tart itthon és külföldön. Növendékei számos hazai és nemzetközi versenyen díjat nyertek, s a legjobb zenekarokban játszanak (Bécsi Filharmonikusok, Berlini Szimfonikusok, Mahler Zenekar, Fesztivál Zenekar, Nemzeti Filharmonikusok, Accademia del Teatro alla Scala di Milano stb.). Kutatásai során pedig számos eddig ki nem adott Bottesini-kéziratra bukkant. Ezeket egy Urtext-jellegű Bottesini-összkiadás keretében az Akkord Zeneműkiadó gondozásában adja közre. Több nyelven publikál.