Kelemen Zoltán

bariton

Kelemen Zoltan 510

1970-ben született Ózdon. Zenei általánosba járt, a zeneiskolában nagybőgő tanulmányokat folytatott, majd Ózdon érettségizett. Eleinte prózai színésznek készült, de 17 évesen érdeklődése az opera felé fordult. Hat évig autodidaktaként képezte a hangját, majd 1993-ban felvették a Debreceni Csokonai Színház énekkarába, és már az első évadban kisebb szerepeket is rábíztak (Don Pasquale – Jegyző, Bánk bán – Biberach). Közben Mohos Nagy Évánál tanult énekelni. 1995 tavaszán beugrással énekelte Alfio szerepét a Parasztbecsület olasz nyelvű premierjén, amely után magánénekesi kinevezést kapott. 1995 júniusában Belcore szerepével indult az Operaházban rendezett II. Budapesti Nemzetközi Énekversenyen, amelyet a Szerelmi bájital szerepeire írtak ki. A zsűri kérésére a középdöntőben már Dulcamaraként folytatta a versenyt, amelyet ezzel a szereppel meg is nyert. A nemzetközi versenygyőzelem négy operaházi és hat veronai előadást jelentett, emellett Alfióként is bemutatkozhatott az Erkel Színházban. 1996 szeptemberétől a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, de 2012 óta számos főszerepben rendszeresen fellép az Operaház és az Erkel Színház előadásain. Oratóriumesteken is fellépett, többek között a Mátyás Templomban, a MüPában, a Szegedi Dómban, a győri és az egri bazilikában.
Repertoárja mintegy 70 szerepet ölel fel, a Verdi-baritonszerepek állnak hozzá legközelebb, amelyek közül már tizennégyet elénekelt, többek közt a Rigoletto, a Macbeth és a Simon Boccanegra címszerepét, az Otello Jagóját, a Trubadúr Luna grófját, az Ernani és a Végzet hatalma Don Carlosát, az Álarcosbál Renatóját és a Falstaff Fordját. További fontos szerepei még a Tosca Scarpiája, az André Chénier Gérardja, a Hoffmann meséi négyes bariton főszerepe, a Bánk Bán Peturja és Tiborca, a Faust elkárhozása Mefisztója, a Pikk Dáma Tomszkij grófja, a Lammermoori Lucia Lord Ashtonja és a Don Pasquale Malatestája.

Kétszer járt az Opera társulatával Japánban, de vendégszerepelt Észtországban és az USA-ban is. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015-ben Goldmark Sába királynője című operájában debütált Salamon király szerepében, ezt követően 2016-ban ugyanott Verdi Traviatájában Germont szerepére kérték fel, idén pedig a Parasztbecsület Alfióját és a Bajazzók Tonióját énekelte.

 

lui_510x510

Lui VERDI III.

2019.11.22 | 19:00
Budapest Music Center – Koncertterem