Marcello Rota

karmester

rota

 

Az alessandriai Antonio Vivaldi Konzervatóriumban vadászkürt szakon tanultam Giacomo Zoppinál, zeneszerzést Felice Quarantánál, valamint zenekarvezetést a Sienai Zeneakadémián Igor Markevicsnél és Franco Ferraránál.

Miután a RAI Torinoi Szimfonikus Zenekarával debütált, rendszeresen vezényelte a nápolyi San Carlo Zenekart, a palermói Massimo színház zenekarát, a veronai és cagliari-i „Arénában”, a Genovai Operaházban, a Torinói Filharmonikusokat, az Olaszországi Filharmonikus Zenekart, a Svájci Olasz Zenekart, a Müncheni Staatsoperben, a Nordwestdeutsche Philharmonie-t, a Baden-Baden-i Filharmonikusokat, a Galíciai Szimfonikus Zenekart, a Kanári-szigeteki Filharmonikusokat, a Royal Philharmonic Orchestra-t, a Moszkvai Filharmonikusokat, az Új-Oroszországi Állami és Csajkovszkij Zenekart, a Berlini Szimfonikusokat, valamint a berlini Deutsche Operben.

1995 óta Európa-szerte olyan tekintélyes koncerttermekben vezényelt, mint az amszterdami Concertgebouw, a hamburgi Musik Halle, a londoni Royal Albert Hall, a brüsszeli Palais des Beaux Arts és az antwerpeni Elizabeth Halle, a Müncheni Filharmonikusok, Berlinben, Mannheimben, a római S. Cecilia Akadémián, a római Opera és a bolognai Opera.

Libanonban, Portugáliában, Mexikóban, Chilében, Argentínában, Brazíliában, az USA-ban, a Xalapai Filharmonikus Zenekart, a Chilei Szimfonikusokat, a Buenos Aires-i Filharmonikusokat, a Rio de Janeiro-i Szimfonikusokat, a San Diego-i Szimfonikusokat, a Vancouveri Szimfonikusokat, a Hollywood Bowl zenekarát, a New Jersey-i Szimfonikusokat, a Nápolyi Szimfonikusokat, a Hartfordi Szimfonikusokat, a Belgrádi Nemzeti Operában, a Belgrádi Filharmonikusokat, az Óbudai Danubia Zenekart, a Royal Philharmonic az Egyesült Államokban, a Helsingborgi Szimfonikus Zenekart, az Észt Nemzeti Szimfonikusokat, a Brit Filharmonikusokat, a BBC Rádió Koncertzenekarát, a Kairói Szimfonikusokat, a Manilai Szimfonikusokat, a Kreml Elnöki Zenekarát, Ausztráliában és Új-Zélandon a Melbourne Szimfonikusokat, a Sydney-i Szimfonikusokat, az Adelaine-i Szimfonikusokat, a Queenslandi Szimfonikusokat, a Perthi Filharmonikusokat, Aukland és Új-Zélandi Filharmonikusokat, Kínában pedig a Pekingi Nemzeti Opera és Énekkart, a Shanghaji Szimfonikusokat és a Pekingi Szimfonikus Zenekart.

2004 óta leginkább a prágai Cseh Állami Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, amellyel nemrégiben lemezfelvételen is részt vett a Victor-JVC kiadónál (15 CD-ből álló szimfonikus repertoár).

2006-2007-ben és 2009-ben dirigált a Milánói Scalában.

Számos olyan népszerű szólistát kísért, mint Rosztropovics, Geringas, Rampal, Galway, Diaz, Sitkovetsky, Baumann, Cecilia Gasdia, Tiziana Fabbricini, Katia Ricciarelli, Katja Litting, Mariella Devia, Dinara Alieva, Maria Dragoni, Kiri Te Kanawa, Renato Bruson , Leo Nucci, Nicola Martinucci, Andrea Bocelli, Placido Domingo és Mario Malagnini.

Több mint negyven játszott művet számláló opera-repertoárja rendkívül nagynak mondható és megkülönböztetett figyelmet fordít Rossinira, Bellinire, Donizettire, Verdire és Puccinira, akiknek az operáit osztatlan kritikai és közönségsikerrel vezényelte.

Legutóbbi fellépése alkalmával a Torre del Lago-ban tartott Puccini Fesztiválon Bohéméletét, a Donizetti Operafesztiválon a Roberto Devereux és a Polyutus operákat, a Genovai Operaházban pedig Gounod Rómeó és Júliáját vezényelte. Torinóban pedig az Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai zenekart dirigálta.

2015 szeptembere: turné Kínában Kantonig a genovai Carlo Felice Operaházzal (6 koncert).

2015 novembere: koncertek Budapesten és Prágában Andrea Bocelli tenoristával, Carmina Burana a moszkvai Crocus Arénában az Új Orosz Szimfonikus Zenekarral (vezető karmester: Jurij Bachmet).

2015 decembere: turné Isztambulban a Royal Philharmonic Orchestrával (szimfonikus műsor) és karácsonyi koncert Prágában a Nemzeti Szimfonikus Zenekarral.

  1. január 1.: „Boldog Újévet koncert” Genovában a Carlo Felice Operaház zenekarával és kórusával.

Torna ai contenuti Torna al menu

amarcord utca

Fellini 100

2020.07.30 | 20:00
Margitszigeti Szabadtéri Színpad