Palojtay János

zongora

Palojtay János.jpg2

Palojtay János 5 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe majd 2005-ben a Zongora Tanszakra, ahol tanárai Kemenes András és Nagy Péter voltak, kamarát Csalog Gábornál, Gulyás Mártánál és Wagner Ritánál tanult. Közben két évet a salzburgi Mozarteumban tölött Rohmann Imre osztályában, diplomája megszerzése után pedig a Stuttgarti Főiskola 2 éves posztgraduális képzését végezte el Kirill Gerstein növendékeként.  Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori képzését végzi.

Eddigi legkiemelkedőbb eredménye a világ egyik legjelentősebbjeként számon tartott  Santanderi Paloma O´Shea zongoraversenyen elért 3. helyezése 2012-ben, de olyan díjakat is magáénak tudhat, mint a Gundel Művészeti díj, Bíró Sári díj, vagy az 1. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny 2. helyezése.

Szólistaként olyan fesztiválok meghívottja volt, mint  az Egyesült Államok-i „The Rising Stars Series”, a Toulouse-i „Piano aux Jacobins”, a Tiszadobi Zongorafesztivál , vagy a Pommersfeldeni Collegium Musicum, de szólókoncertet adott a Párizsi Salle Cortot-ban, A Graz-i Ligeti György teremben, szerte Spanyolországban és Európa számos más hangversenytermében is.

A Budapesti Operaházban 2012-ben debütált a Filharmóniai Társaság Christopher Hogwood vezényelte hangversenyének szólistájaként, de fellépett már a Miskolci-, Duna-, és a Savaria  Szimfonikus zenekarokkal  is olyan karmesterek partnereként, mint Madaras Gergely, Deák András, vagy Oliver von Dohnányi.

Részt vett  Murray Perahia, Rados Ferenc mesterkurzusain, de tehetségére olyan művészek is felfigyeltek, mint Schiff András vagy Dmitrij Bashkirov akik magyarországi látogatásuk után külföldi kurzusaikra is meghívták ösztöndíjasként.

Tevékenysége sokrétű: a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépikolában zeneszerzést tanult, ugyanitt megnyerte az iskola improvizációs versenyét 2003-ban. Tagja a Kurtág György zenéjét játszó Ludium Együttesnek, 2008 óta a Budapesti Fesztiválzenekarban játszik billentyűs hangszereken. A Classicus Ensemble tagjaként rendszeresen fellép  szóló- és kamaraprodukcókban a CEU középeurópai egyetemen, és Budapest egyéb hangversenytermeiben.

Gyermekek vagyunk1

JÁTÉK

2015.10.20 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem