Szigetvári Dávid

tenor

szigetvári d tenor  510

A Berlinben élő Szigetvári Dávid a 2012. év júliusában megrendezett lipcsei Nemzetközi Johann Sebastian Bach-verseny ének kategóriájának első helyezettje.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-tanár szakán 2009-ben szerzett diplomát Halmai Katalin osztályában.

2006-ban Artisjus Díjjal tüntették ki.

A belga Scherzi Musicali és Vox Luminis együttessel, a Savaria Barokk Zenekarral, a

Purcell Kórussal és Orfeo Zenekarral számos koncerten, opera – oratórium –előadáson és hangfelvételen működött közre.

2008-ban a Zeneakadémia Nagytermében sikeresen mutatkozott be evangélistaként Bach Máté-passiójában, amit a következő évben a János-passió követett. Azóta is gyakran szerepel e két mű szólistájaként Magyarországon és külföldön is.

2010-ben az Innsbruckban megrendezett Első Nemzetközi Cesti –barokkopera versenyen különdíjban részesült. A passaui Monteverdi-ciklus keretében 2012-ben az Il ritorno d’Ulisse c. operában Telemaco szerepében, 2013-ban a L’Orfeo címszerepében is nagy sikerrel mutatkozott be, mely szerepben később Új-Delhi, Párizs, Reims, Metz és Nürnberg közönsége is láthatta. 2012-ben Junior Prima díjjal jutalmazták. 2013 nyarán az aix-en-provence-i operafesztiválon Cavalli Elena c. operájában beugrással énekelt, majd a produkció turnéján Lille-ben és Lisszabonbanis fellépett.

A Magyar Állami Operaházban Bach Máté-passiójának Mendelssohn által átdolgozott változatában az evangélista szerepében debütált, majd Ferrando (Così fan Tutte), Sellem (The Rake’s Progress), Aquilio (Farnace) szerepét énekelte.

2016 januárjában a Művészetek Palotájában a Fischer Ádám vezényletével elhangzó Teremtés c. oratórium szólistája volt.

Az idei év tavaszán Jordi Savall vezényletével Bach Márk-passiójának evangélistájaként hallhatta Barcelona, Versailles és Párizs közönsége, majd a Nürnbergi Operaházban ismét egy Monteverdi műben lépett fel.