Vajda Gergely

karmester

Vajda Gergely

Karmester, zeneszerző, klarinétművész

A Montreáli Szimfonikusok élén vezényelt Bartók: A kékszakállú herceg vára és Schönberg: Erwartungjának produkcióját követően a Montreal Gazette Vajda Gergelyt mint “ifjú titánt” ünnepelte. Vajda növekvő észak-amerikai jelenlétét és az iránta való igényt jelzi, hogy 2011-ben kinevezték a Huntsville Symphony Orchestra hatodik zeneigazgatójává. Három évig állt vezető karmesterként a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, majd 2014-ben annak állandó vendégkarmesterévé nevezték ki. A Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti tanácsadója.

2002 óta vendégkarmestere volt az Atlantai Operaháznak, a Baltimore Szimfonikusok, a Calgary Filharmonikusok, a Charlotte, a Columbus, az Edmonton, és a Grand Rapids Szimfonikusoknak, a Magyar Állami Operaháznak, a Hamilton Filharmonikusoknak, a Kalamazoo Szimfonikusoknak, a Los Angeles-i és a Louisiana Filharmonikus zenekaroknak, a Louisville, a Memphis, a Milwaukee, a Montreáli Szimfonikus zenekarok, a Montreáli Opera, az ottawai National Arts Centre, a Omaha, a Phoenix, a San Antonio, a Santa Barbara és Santa Rosa Szimfonikusok, a Symphony Silicon Valley, a Torontói  és a Winnipeg-i Szimfonikusok együtteseknek, illetve a St. Paul Kamarazenekarnak.

Több alkalommal vezényelte az ICE Ensemble-t, az Ensemble Intercontemporaint, a Klangforum Wient és az UMZE Együttest-t is.

Magyarországon dirigálta a Pannon Filharmonikusokat Ligeti György Le Grand Macabre című operájának koncertszerű változatában és a Magyar Nemzeti Opera Zenekarát a Budapesti Wagner-napok részeként kétszer előadott Lohengrinben. 2008-ban ő vezényelte a Salzburgi Ünnepi Játékok Bartók-est sorozatának záró előadását nemzetközileg ismert énekesekkel a Bécsi Filharmonikusok élén. 2009 júliusától négy éven át töltötte be a kaliforniai Music in the Mountains fesztivál művészeti vezetői és karmesteri pozícióját. Karmesterként működött közre az Avignoni és a Strasbourgi Fesztiválokon, fellépett a Woodstock-i Mozart Fesztiválon, a Grant Park Fesztiválon és a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon, valamint többször a Texas-i International Round Top Music Festival-on.

Zeneszerzőként kompozícióinak felvételeit az ECM és a Budapest Music Center adta ki.

 

gépek

Gépek

2018.01.25 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem
Gyermekek vagyunk1

JÁTÉK

2015.10.20 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem