Várdai István

cselló

várdai istván

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémiának és a budapesti Zeneművészeti Egyetemnek egyaránt növendéke. Diplomahangversenyén, 2009 októberében zsúfolásig megtelt a Zeneakadémia nagyterme. A bécsi és budapesti egyetemi tanulmányok után jelenleg a Kronbergi Zeneakadémián folytatja tanulmányait, Helmerson professornál (cselló), Gidon Kremer, Jurij Bashmet, Schiff András pedig a kamarazenei ismereteit mélyítik.

Bemutatkozó szólókoncertjét Hágában, Hollandiában adta 1998-ban, amit olyan jelentős állomások követtek, mint London, Firenze, Kobe, Frankfurt, Moszkva és München. Tehetségét többször jutalmazták külföldi zenei versenyeken is, 2008 őszén I. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, ő vehette át a közönségdíjat, valamint a Coup de Coeur Breguet díjat és a Pierre Fournier díjat is.

Előtte, 2007-ben elnyerte Moszkvában a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij verseny III. díját, a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány különdíját, 2006-ban a berlini Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg-i Akadémia különdíját, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms-versenyen. Várdai István kivételes sikersorozattal is büszkélkedhet: háromszor nyerte meg a David Popper Nemzetközi Zenei Versenyt.

2006 nyarán abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Santander-i Nemzetközi Zenei Fesztivál (Spanyolország) keretében Radovan Vlatkovics kürtművésszel adhatott közös koncertet. Szólistaként fellépett például a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Magyarország szinte minden nagyzenekarával. 2009-ben a Szentpétervári Gergiev Fesztivál, a spanyolországi El Vendrellben rendezett Pablo Casals Fesztivál, valamint a Radio France Festival Montpellier vendégművésze volt.

2008. március 15-én megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben pedig a Junior Prima díjat.

A 63. Genfi Nemzetközi Zenei Verseny egyik díjaként 2009 októberében, a Breguet cég támogatásával jelent meg első lemeze, amelyen Elgar csellóversenye, Prokofjev szonátája, valamint Janáček egy kompozíciója hallható. 2010 szeptemberében Vanhal csellóversenyét rögzítette a Harmonia Mundi, Howard Griffits vezényletével és Camerata Sweiz közreműködésével.

2010-ben fellépett például a bécsi Konzerthausban, a New York-i Carnegie Hallban, szólistaként közreműködött a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhangversenyén, a pécsi Kodály Központ hivatalos nyitó koncertjén. 2011 áprilisában a Suisse Romande zenekarával adott három koncertet Svájcban. Mesterkurzusok keretében olyan mesterektől tanult, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja és Starker János. 2012-ben elnyerte a 10.000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek.