Vass Lajos Kamarakórus

kórus

vass

A Vass Lajos Kamarakórus 2002-ben  alakult  a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusából. Az együttes alapítója és művészeti vezetője Somos Csaba, Liszt díjas karnagy-karmester.

A  kamarakórus  az elmúlt 12 évben bizonyította, hogy hű mottójához:  nem hivatásos  keretek között professzionalista igénnyel közelít a remekművekhez és azok tolmácsolásához, s emellett megőrzi  szenvedélyes  lelki motivációját.

A kamarakórus rendkívül  széles repertoárt sajátított el megalakulása óta, melyben kiemelt szerepet kapnak a nemzetközi és magyar kortárs kompozíciók. A kórus fontosnak véli a ritkábban hallható művek megszólaltatását, nevükhöz számtalan  ősbemutató fűzödik.

Az elmúlt években  oratórikus  felkéréseknek is örömmel eleget tesznek.

Az együttes életében nem a legfontosabbak közé tartoznak a versenyek, mégis szinte minden hazai és nemzetközi  kórusversenyről dobogós  győzelemmel tért vissza. Többek között:

2003-ban a Pécsi Nemzetközi Kamarakórusverseny III. díját

2004-ben  a Prevezai /Görögország/ Nemzetközi Kórusverseny I. díját

2009-ben az Ohridi /Macedónia/ Nemzetközi Kórusverseny I. díját

2014-ben  a „Venezia in Musica /Olaszország/ Nemzetközi Kórusverseny I. díját, a legjobb kötelező mű különdíját és a verseny Nagydíját  is megnyerte.

Az együttes 2007-ben Magyarországot egyedüli énekkarként képviselte a Szaranszkban /Mordvinföld-Orosz Föderáció/ megrendezett Finnugor Nemzetközi Fesztiválon.

A Vass Lajos Kamarakórus  fontos küldetésének érzi a fiatal tehetségek támogatását, segítését, minden évben  több  karvezetés diploma, illetve  DLA  hangvesenyen közreműködik. Több éve a Liszt Ferenc Zeneakadémia karvezetés szakának felvételiztető együttese.