A kortárs romantikus: Peteris Vasks

„Manapság az emberek túlnyomó részének nincs már hite, szerelme, vagy ideáljai. Eltűnt a spirituális dimenzió. Célom, hogy a lelkeknek szolgáljak táplálékkal és ez az, amit valamennyi művemmel hirdetek.” (Pēteris Vasks)

Vasks érdeklődésének homlokterében az emberiség globális és időtlen problémái állnak: születés és halál, gyűlölet és megbocsátás, harmónia és disszonancia – e témák jelennek meg hallható formában alkotásaiban. Bár számos 20. századi technikát ismer és alkalmaz a komponálás során, műveit hallgatva jól érzékelhető a törekvés egyfajta harmonikus, mégis újszerű hangzáskép kialakítása iránt, ami a neoromantika világával rokonítható. Kompozícióinak gyakran ad a természettel kapcsolatos programcímeket és szívesen használ archaikus folklórelemeket is. Ahogyan számos “lelki- és kortársa” – Arvo Pärt, Henryk Mikołaj Górecki, Giya Kancheli – kompozícióiban, úgy Vasks műveiben is központi helyet foglal el a spiritualitás.

Peteris Vask Angolkürtversenye 2020. március 6-án hallható zenekarunk előadásában a Nádor teremben, a Vakok iskolájában.

Zenéje magával ragadó hangulatát az alábbi rövid koncertfilm is bizonyítja:

 

Életútja

Pēteris Vasks 1946. április 16-án született, az idén 70 éves szerzőt a világ számos pontján ünneplik ebből az alkalomból. Zenei pályáját nagybőgősként kezdte, 1970-ben ezen a szakon végzett Vinliusban, a Litván Zeneakadémián, majd több szimfonikus zenekarban is megfordult, tagja volt a Lett Nemzeti Opera Szimfonikus Zenekarának, a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak, később a Lett Filharmonikus Kamarazenekarnak. Tanított Salacgrīvában, Zvejniekciemsben, Jelgavában, majd Rigában, az Emīls Dārziņš Konzervatóriumban.

Zeneszerzőként első sikereit a 80-as évek végén aratta, neves művészektől és együttesektől kapott megrendeléseket és olyan kiválóságokkal dolgozott együtt mint Gidon Kremer, David Geringas, Sol Gabetta, a Kronos Quartet, a Hilliard Ensemble, az Ostrobothnian Chamber Orchestra, Juha Kangas vagy a Lett Rádió Kórusa.

Peteris Vasks-t ma már az egyik legnagyobb hatású kortárs szerzőként tartják számon, művei a mainzi Schott zeneműkiadó gondozásában jelennek meg, kompozícióinak felvételei pedig olyan neves lemezkiadók albumain hallhatók mint az Ondine, a BIS, a Wergo, a TELDEC, Naxos, és a Finlandia.

 

Forrás: BMC e-könyvtár