Mi visszük át a szerelmet

Mi, és közönségünk tagjai: azok a fiatalok és idősek, akik csillogó szemmel hagyják el a koncert- vagy éppen tornatermet, ahol játszottunk. Szenvedélyünk a zene, és ez a szenvedély hatja át egész életünket. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna ez a lángolás, és minél többen válnának a klasszikus zene rabjaivá. Hiszünk benne, hogy olyan függőség ez, amely jobbá teszi az ember életét. Célunk az, hogy ennek a nagy múltú műfajnak legyen jövője, ennek a jövőnek a kulcsa pedig a fiatalság.

 

A zenekar története

Az ÓDZ-t Héja Domonkos alapította 1993-ban muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. Az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Az elkövetkezeő években a legkiválóbb magyar karmesterek mellett egyre több külföldi dirigens is a zenekar vendége volt, többek között Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Rico Saccani vagy Sir Neville Marriner. A zenekar életének fontos fordulópontja volt 2013, amikor Hámori Máté átvette a művészeti vezetést, és új arculatot és stratégiát adott az együttesnek. Elindult a zenekar ifjúsági programja, koncertjeik száma megemelkedett, és az együttes szakmai megítélése is jelentősen javult.

obudai-danubia-zenekar

 

Fiatalság

Zenekarunk több mint húszonöt éves múltra tekint vissza, továbbra is az egyik legfiatalosabb hivatásos együttes az országban. Igyekszünk mindig friss szemmel tekinteni a klasszikus zene sokszor megmerevedett formáira. Arra törekszünk, hogy koncertjeinken sokszor újfajta, kötetlen keretek között avassuk be közönségünket a zene misztériumába. Ezt a célt szolgálják a Budapest Music Centerben tartott háromrészes zeneszerző portrék és a tornatermi beavató előadások is.

 

Bárczi 14-03 (8)

 

Beavatás

Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek zenei beavatására: zenekarunk egész Budapestre kiterjedő általános iskolai koncertsorozatot rendez minden évben, ahol több ezer gyermek első találkozását a klasszikus zenével a mi zenészeink teszik lehetővé. (A zene…az kell!)

A gimnazisták számára egy hetes, a zenészeinkkel való személyes viszony megteremtését is magába foglaló intenzív programot szervezünk, amelynek során a fiatalok betekintést nyerhetnek egy szimfonikus zenekar „magánéletébe”, és a koncertterem kulisszái mögé is. (Egy hét a Danubiával)

 

20160402_ODZ_kalacs_es_proba_ (23)_resize

 

Újítás

Zenekarunk kiemelt koncertsorozatának helyszíne a Zeneakadémia, ahol a számunkra oly kedves, patinás koncertterem nemes hagyományait igyekszünk összhangba hozni a zenekarunkra jellemző innovációs törekvésekkel. Évadainkat mindig tematikusan építi fel Hámori Máté, zenekarunk művészeti vezetője. Gyermekekből így lettünk Hősök, a 2016/17-es szezonban a Szabadság és az Otthon szavak jelentésrétegeit vizsgáljuk a zeneműveken keresztül, most a régmúlt s a modern idők mítoszait mutattuk be a zene nyelvén, a következő szezonban – a 25. évforduló kapcsán, – pedig számokba és idézetekbe bújtatva rejtettük el koncertjeink hívószavait játékra szólítva a koncertlátogatókat.

20160503_DANUBIA_REMELUNK_koncert_ZAK_45

 

Tematikus és formabontó koncertjeink mind egy célt szolgálnak: szeretnénk, hogy a magas szintű zene eljusson a legtöbb emberhez, és – hasonlóan a jelenhez – a jövő Danubia koncertjein is csillogó szemű zenerajongók töltsék meg a koncerttermeket.

20160402_ODZ_kalacs_es_proba_ (9)_resize

 

Otthonunk

2014-ben új, végleges otthonra lelt az ÓDZ: az Óbudai önkormányzat jóvoltából megkaptuk a Flórián téri régi mozi épületét használatra, amelyet felújítottunk, és amely azóta próbateremként funkcionál. Terveink között szerepel a felújítás újabb ütemének elvégzése, amely után a terem alkalmassá válik majd koncertek megrendezésére is: reméljük, hogy idővel otthonunk az óbudai kulturális élet új zászlóshajójává válhat majd.