2020

KALANDRA FÜL – 2020 Tavasz

Szombat délelőtti családi koncertsorozat 6 éves kortól a Budapest Music Centerben

2020. február 8. 10.30 Budapest Music Center

Hangfestett történetek Lackfi Jánossal

A jó meséknek dallama van, mi pedig arra vODZ_2020tavasz_kreatívok_kalandra fül_2állalkozunk veletek együtt, hogy ezen a délelőttön Lackfi János legszebb/legviccesebb/legfurább történetei mögé felfessük a hozzá való zenéket. Mi hozzuk az alapokat: egy szimfonikus zenekart, sok-sok hangszert nektek is, kódszavakat és jelnyelvet – egy igazi közösségi zenés improvizációt, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni!

Vezényel | Hámori Máté

Jegvásárlás február 8-ra

 

2020. március 28. 10.30 Budapest Music Center

Tá-dá-dá-dááám!

Van, aki Hollywoodi sztár lenne egy napra, van, aki ordibálós TV-s szakács, van, aki Messi vagy Ronaldo, van, aki élő Barbie baba, van, aki Marsra szálló űrhajós stb. Mi most lehetőséget adunk, hogy világhírű zeneszerzővé válhass egy órácskára, és megkomponáld Beethoven ODZ_2020tavasz_kreatívok_kalandra fül_22leghíresebb szimfóniáját, az ÖTÖDIKET! (Tá-dá-dá-dááám!) Nem kell előképzettség, kottapapírt sem kell hoznod, csak a hangodat, a tenyeredet és a bátorságodat, meg a szüleidet esetleg. Mi adjuk a zenekart meg a hihetetlen dallamokat, te pedig minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének bőrébe bújhatsz. Hogy hangzik?

Vezényel és mesél | Hámori Máté

Jegyvásárlás március 28-ra

2020. május 16. 10.30 Budapest Music Center

Medveháború!

(ősbemutató)

Zene | Antonio Casagrande

Szöveg | Hámori Máté

Jegesmedvék Szicíliában? Repülő disznók és party a kísértetházban? Várostrom medvékkel és majdnem gonosz varázslóval? Ezt mind és még sokkal több izgalmat zsúfoltunk ebbe az új ODZ_2020tavasz_kreatívok_kalandra fül_23ifjúsági kalandzenébe, melyet Dino Buzzati gyönyörű és vicces meséje nyomán zenekarunk megrendelésére komponált Antonio Casagrande, az Óbudai Danubia Zenekar bőgőse. Egy igaz történet becsületről, szeretetről, klímaváltozásról és a természet gyógyító erejéről.

Karmester | Hámori Máté

Jegyvásárlás május 16-ra

Kalandra fül! bérlet (3 koncert) 14 éves kor alatt 2000 Ft, felnőtteknek 3000 Ft

Jegyár koncertenként 14 éves kor alatt 800 Ft, felnőtteknek 1200 Ft

Bérletvásárlás itt.

 

2017

 

MOZART KOMMANDÓ

mozart kommando

A klasszikus zenészeket általában deres halántékú, pocakos, kicsit megfáradt, békés öreg urakként képzelik maguk elé az emberek.

Pedig mi sem áll távolabb a valóságtól! Az Óbudai Danubia Zenekar tagjai ezúttal valódi kommandósként csempészik be Mozart legszebb melódiáit az iskolások fülébe, különleges menetgyakorlatok, közös játékok, és persze kommandós “harci bemutató” kíséretében.

Persze békés harc ez: fegyvereink a hangszerek, a tét pedig: melyik kommandós vezér játszhatja el kedvenc Mozart dallamait egy egész zenekar kíséretével?

Öveket becsatolni, érkezik a Mozart kommandó!

 

 

2016

(NEM) KLASSZIKUS MESE-ZENÉK

A mesében és a zenében minden lehetséges

 

 

SZARVASLÁZADÁS!

Részletek Bartók Béla műveiből

Szarvaslazadas_webreBartókot még ma is előszeretettel sorolják a nehezen befogadható, modern zeneszerzők köré. Akik a legjobban cáfolhatják ezt a tévhitet, azok éppen a gyerekek. Ezért is nekik szól az Óbudai Danubia Zenekar legújabb előadása, a Szarvaslázadás.

A történet egy képzelt, poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol az emberi civilizáció immár totális győzelmet aratott az élővilág felett, elpusztítva mindent, maga alá gyűrve az egész természetet. Ebben a sivár világban tilos különbözni, szembeszegülni a világ Urának, a gonosz Öreg Apónak az akaratával. A mese főhőse itt a Legkisebbik Fiú, aki bátyjaitól különbözik: képes ugyanis álmában újrateremteni a természeti világot, fákat, erdőt, és az erdőben magát a csodaszarvast is. Számos szuperhős száll be a küzdelembe mindkét oldalon, ám végül nem lehet kétséges a Legkisebb Fiú győzelme, aki zenéjével legyőzi az egyformaság fény és zaj-világát.
Kacagás és szépség egyaránt megjelenik az előadásban, és Bartók zenéje ezúttal mint tökéletes mese-muzsika, új arcát mutatja nem csak a gyerekek, de felnőtt kísérőik számára is.

(Ajánlott életkor: 6-99 éves korig)

 

 

BÉLAMESÉK

bartok_es_kisebbik_fia1

 


Bartók zenéje nem „modern”, nem valami nehéz és disszonáns izé. Ezt csak a felnőtteknek kell leírni még mindig néha (szégyenkezve bár), a gyermekeknek viszont evidens: ezek a művek komplett mesevilágokat tárnak fel, egyértelműen és varázslatos színekben. Illyés, Mikszáth és Weöres a nyelvben, Bartók a hangokban lubickolva mesél és varázsol, sűrű sötét erdőt, napfelkeltét, dérlepte síkságot vagy fülledt, nyári éjszakát, bogarak rejtekhelyét az esőverte levelek között. Természet, színek és ÉLET – ez Bartók zenéje, és ezt az utat járhatják be velünk a gyermekek ezen az egy órás kalandtúrán, akiknek ismerős lesz minden táj és lépés!

 

 

CSIPKEJÓZSIKA ÉS LÚDANYÓ

510x510_kell

Egyszer volt, hol nem volt, ober az Entzen és az Atlanti óceánon, egy szép tavaszi délután Csipkejózsika az oldalára fordult, és folytatta 99 évvel és 364 nappal azelőtt megkezdett álmát. Ugyanazt álmodta immár 99 éve mindig: jön a szörnyű, tűzokádó sárkány, de Józsika kardjával levágja mind a 7 fejét, begyűjti a mogyorós csokoládét és Hamupipőke hálás mosolyát, majd együtt uralkodnak Tündérország népén, örökkön örökké, a tanévkezdés napjáig.

Furcsa álom volt, de Csipke Joe – ahogy a barátai hívták álmában – (nem csodálkozott már semmin, amióta egy négyéves fiúcska átírta a meséjét. „A Csipkejózsikásat meséjjed!” követelte az apukájától ez a kisfiú, és hiába gyakorolták százszor is hogy „jépa, jetek, mogyojó..” hősünk továbbra is Józsika maradt. Néha bizony egy betű is gyökeresen meg tud változtatni mindent.

Csipke Joe tovább) szuszogott tehát, nem is sejtve azt, hogy másnap véget ér majd békés szendergése. Most azonban, ahogy az oldalára fordult, álmában egy hűvös kéz simította meg sárkány-viadalban felhevült homlokát. „Ideje hogy aludj, én pedig elmesélem neked Hüvelyk Matyi történetét” – hallotta maga fölött az anyukája hangját. Ezt még sosem mesélted – gondolta, és álmában mosolyogni kezdett.

2016 ÁPRILIS / A PROGRAMRA JELENTKEZNI A LADANYI@ODZ.HU– CÍMEN LEHET.

 

a-zene-az-kell-2015tavasz

 

Az Óbudai Danubia Zenekar szívén viseli a magyar hangverseny-közönség új generációinak nevelését. Leghőbb vágyunk, hogy a gyermekek számára minél előbb megmutathassuk a csodát, amit a hangszereinkből áradó zene nyomán átélünk. Az ok igen egyszerű: szerintünk a zenében rejlő erő és szépség nélkül nem lehet teljes életet élni. Szeretnénk, ha előadóművészeink lelkesedése és zeneszeretete magával ragadná a legfogékonyabb korúakat is.

Kodály szavaival egyetértve, hiszünk benne, hogy gyermekeinknek még a legjobb is csak épp hogy jó. Ezért gondosan megtervezett, az ifjúság nyelvezetéhez és igényeihez igazított, minőségi produkciókkal vezetjük be a jövő közönségét a zene magával ragadó világába.

Ettől a céltól vezérelve indítottuk útnak interaktív ifjúsági koncertsorozatunkat a 2014. tavaszi félévben. Ennek különlegessége, hogy egyenesen a fiatalok életközegébe, az iskolákba visszük el programjaikat.

A nagy sikeren felbuzdulva azóta is folytatjuk az iskolai roadshow-t, ráadásul minden félévben vadonatúj műsorral mutatjuk be a tizenéves korosztály számára a szimfonikus, a kamarazene és a zenés színpad varázslatos világát.

 

FELIX MENDELSSOHN: HERMANN HAZATÉRÉSE (HAZATÉRÉS IDEGENBŐL)
Daljáték gyerekeknek

medelssohn

 

 

 

Öregedő szülők, meleg családi fészek, katonáskodó fiú, reménykedő szerelmes menyasszony és a szélhámos csábító; no meg álruhák, álcázások bonyolult kavalkádja. Nem is kell több egy komikus daljátékhoz.

Mendelssohn utolsó kisoperáját a gyerekek számára is érthető, mókás párbeszédekkel színesítettük. A zenés, fergeteges bonyodalom kacagtató élményt nyújt minden korosztály számára.

 

 

 

CSILLAGÉNEK
Kárász Eszter és az ÓDZ interaktív koncertje

A Fantázia Birodalma ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Kalandos zenei utazásra hívunk minden gyereket és gyereklelkű felnőttet, melynek során varázslatos történet elevenedik meg a muzsika segítségével. Mivel a hangszerek egy-egy állomást személyesítenek meg, a gyerekeknek remek lehetőségük adódik a velük történő kötetlen barátkozásra, ismerkedésre, miközben a kalandokat maguk is alakíthatják ötleteikkel.

Énekel és mesél: Kárász Eszter