Klasszikus zenei gyerek- és családi fesztivál

2020. augusztus 22-23.ODZ_Kalandra fül grafikák_fesztivallogo

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Ezen a két napon egy helyre gyűjtöttük a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. Várunk mindenkit az első Kalandra Fül Fesztivál programjain a BMC-ben!

ODZ_Kalandra fül grafikák_elsonap

1. nap – 2020. augusztus 22., Budapest Music Center

(1093 Bp. Mátyás utca 8.  )

 

2020. augusztus 22. 10:00

ZENESZTORIK

A zene rövid története általános iskolásoknak Kr.e. 100.000-től napjainkig.

ODZ_Kalandra fül grafikák-zenesztorikMi a csuda az a zene? És miért találta ki az ember, hogy zenélni akar? Mire jó, és hogy lehet, hogy a legősibb hangszerek sok tízezer évesek? Mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek? Mi a közös a keringőkben és az afrikai konga zenében? Annyi mindenről tudnánk mesélni… és fogunk is! 45 percbe sűrítettük a zene százezer éves történetét, a csontfurulyától a Star Wars-ig. Lesz tánc, közös konga-parti, rizsporos paróka, és minden, ami a fúvósok csövén kifér.Minden, amit a zenetörténetről tudni akarsz, de még nem merted megkérdezni.Közreműködnek: az Orkesztika Alapítvány táncosai

Vezényel: Hámori Máté

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_elsonap2020. augusztus 22. 11:30
RÍMES BÁL A ZENEKARBAN
Rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyománODZ_Kalandra fül grafikák-rímes bál a zenekarban

Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester?Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul még egy szerencsés hallgató karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt!

Vezényel és mesél | Hámori Máté

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_elsonap2020. augusztus 22. 15:00
OPERAJÁTSZÓHÁZ DINYÉS DÁNIELLELODZ_Kalandra fül grafikák-operajátszóház

A fesztivál első délutánján Operajátszóház várja a kicsiket és nagyokat Dinyés Dániel vezetésével. Az Operajátszóház egy olyan interaktív foglalkozás, ahol a gyerekek megtanulják aktívan, játszva hallgatni az operát. Az énekesek és a zenekar közelsége szó szerint kézzel foghatóvá teszik számukra az élményt. Dinyés Dániel karmester garantálja az aktív részvételt, miközben az operák zenei mondanivalóját próbálja megvilágítani közérthetően.

Közreműködik: Kolonits Klára (szoprán) és Erdős Attila (bariton)
Játékmester | Göttinger Pál
Karmester | Dinyés Dániel

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_elsonap2020. augusztus 22. 18:00
Jammal dzsemmel

ODZ_Kalandra fül grafikák-jammal dzsemmelBeatbox, azaz szájdob: Fekete János Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A zenész nemcsak mondja, de meg is mutatja, hogy szájjal minden utánozható: a kinyíló ajtó vagy a fékező autó hangja, de még akár a zuhanyzó sűrű zajai is. A pódiumon ezúttal életünk hangjai jelennek meg, azok a hangok, amelyeket már meg sem hallunk, mert annyira természetesek számunkra. De mi történik, ha nem a megszokott módon találkozunk velük? Figyeljünk csak egy kicsit: zene, mese, történet kerekedik belőlük..

A Kalandra  Fül Fesztiválon egy új kísérletnek leszünk tanúi. Jammal egy teljes szimfonikus zenekarral keveri a beatbox adta lehetőségeket.
Vezényel | Ott Rezső
 
Jegyvásárlás
ODZ_Kalandra fül grafikák_elsonap

Kísérőprogramok:

Dobterasz (az első napon 12.30 órától)

A Fesztivál mindkét napján Dés András ingyenes Dobterasza várja az érdeklődőket, ahol a Danubia Zenekar ütőseivel és hangszereivel, valamint Dés András saját ütőhangszereivel szórakoztatják a gyerekeket, akiknek lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a hangszereket, így az együtt zenélés örömének is részesei lehetnek. Megismerkedhetünk ismert és kevésbé ismert, apró és hatalmas méretű hangszerekkel, és még az is kiderülhet, hogy egy kis fantáziával bármiből lehet ütőhangszer.

A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozása során az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti Balla Esztertechnikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.

A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

A BMC előterében a Danubia zenekar művészei a két nap során több alkalommal hangszerbemutatókkal fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat.

NAPIJEGY vásárlása itt lehetséges

 

ODZ_Kalandra fül grafikák_masodiknap2. nap – 2020. augusztus 23., Budapest Music Center

(1093 Bp. Mátyás utca 8.  )

 

2020. augusztus 23. 10:00
HANGFESTETT TÖRTÉNETEK LACKFI JÁNOSSAL

A jó meséknek dallama van, mi pedig arra vállalkozunk veletek együtt, hogy ezen a délelőttön ODZ_2020tavasz_kreatívok_kalandra fül_2Lackfi János legszebb / legviccesebb / legfurább történetei mögé felfessük a hozzá való zenéket. Mi hozzuk az alapokat: egy szimfonikus zenekart, sok-sok hangszert nektek is, kódszavakat és jelnyelvet – egy igazi közösségi zenés improvizációt, amiben mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni!

Szóvarázsló – hangfestő Lackfi János
Karmester – hangfestő  Hámori Máté

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_masodiknap

2020. augusztus 23. 11:30

ROLL OVER BEETHOVEN

Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rokker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám!ODZ_Kalandra fül grafikák-roll over Beethoven
Ezt a szuperhőst hozzuk el, szűk egy órában bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, süketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!

Közreműködik | Szemenyei János
Házigazda-karmester és mesélő | Hámori Máté

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_masodiknap

2020. augusztus 23. 15:00

Dobszay-Meskó Ilona – Tarr Ferenc | FEHÉRLÓFIA

A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese. Évszázadok ODZ_Kalandra fül grafikák-fehérlófiaóta adódik szájról szájra, hiszen olyan sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára.
Dobszay-Meskó Ilona, kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc, szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít.
Céljuk egyrészt ezt az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, ugyanakkor céljuk az is, hogy a legfiatalabbak a darabot hallgatva kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához

Mesél | Lukácsházi  Győző
Vezényel | Dobszay-Meskó Ilona

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_masodiknap

2020. augusztus 23. 18:00

Jazzikus és Klazz

MAO és az  Accord Quartet

Igazi kuriózum lesz a Kalandra Fül Fesztivál zárókoncertje. A zenekarvezető-trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult Modern Art Orchestra ezúttal a modern zene iránt elkötelezett Accord Quartettel közösen lép színpadra.ODZ_Kalandra fül grafikák-jazzikus ás klazz

Nem is gondolnánk, mennyi hasonlóság lehet az egyik legismertebb hazai jazz big band és a sokoldalú vonósnégyes között! Mindkét együttes hatalmas kortárs zenei repertoárral rendelkezik, köszönhetően annak, hogy számtalan zeneszerző írt már kifejezetten e két zenekar számára műveket. Mindkét formáció folyamatosan feszegeti „eredeti” műfajának határait, otthonosan mozognak mind a klasszikus és jazz, a kísérleti zene, a könnyedebb stílusokban is. Szerintük minden gyerek fogékony a zenére, és ezt most is szeretnék bebizonyítani: kifejezetten erre az alkalomra, elsősorban a 8–14 éves korosztály számára készített egyórás műsorukban rövid tételekből áll össze a program klasszikus zenei átdolgozásokból. Partnerük a zenei kalandozások során Mali Emese zongoraművész lesz.

Jegyvásárlás

ODZ_Kalandra fül grafikák_masodiknap

Kísérőprogramok:

Dobterasz (a második napon 16.30 órától)

A Fesztivál mindkét napján Dés András ingyenes Dobterasza várja az érdeklődőket, ahol a Danubia Zenekar ütőseivel és hangszereivel, valamint Dés András saját ütőhangszereivel szórakoztatják a gyerekeket, akiknek lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a hangszereket, így az együtt zenélés örömének is részesei lehetnek. Megismerkedhetünk ismert és kevésbé ismert, apró és hatalmas méretű hangszerekkel, és még az is kiderülhet, hogy egy kis fantáziával bármiből lehet ütőhangszer.

balla2A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozása során az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.

A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.lekerekitett_logo2019_1080_1080 pagony

Zenekarunk folytatja a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítését: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívja fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket bárki a helyszínen kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusai segítségével.

A BMC előterében a Danubia zenekar művészei a két nap során több alkalommal hangszerbemutatókkal fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat.

NAPIJEGY vásárlása itt lehetséges