Vezényel: HÉJA DOMONKOS
A sorozat házigazdája: ECKHARDT GÁBOR
Közreműködik: ÁCS ÁKOS, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője (klarinét); az Óbudai Danubia Zenekar szólistái: BODOR JÁNOS, HOLLÓS MORIN (hegedű), MADÁK KATALIN (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN (cselló), ANTONIO CASAGRANDE (nagybőgő), SZILÁGYI KRISTÓF (fagott), TEKULA ENDRE (kürt)

Mi lehet egy tizenkilenc éves bécsi zeneszerző napi elfoglaltsága 1816-ban, ha néhány sarokkal arrébb egy Beethoven nevű komponista él? Szimfóniát ír. Schubert immár az ötödiket. Magabiztosan, derűsen, zseniálisan összefogottan. Beethoventől éppúgy inspiráltan, mint Haydntól vagy a legújabb divattól, Rossinitől; a menüettben pedig egészen nyíltan hódol Mozart szelleme előtt. Néhány évvel később, amikor megrendelést kapott egy oktettre, a munkát egy nagyszabású szimfóniához vezető út egyik állomásának tekintette és tudatosan követte Beethovent: nem is leplezte, hogy verseng idősebb pályatársával. Miként negyed századdal korábban Beethoven az Esz-dúr szeptettben, ugyanúgy Schubert is a szórakoztató kamarazene, a divertimento muzsika dimenzióinak kiszélesítésére törekedett. S hogy ki jutott messzebbre? E kérdésben az utókor véleménye meglehetősen egyöntetű: Schubert.

Der Morgen, der Tag, die Nacht – ez a tematikája a Danubia ősszel induló Schubert-ciklusának. A Budapest Music Centerben színpadra kerülő három hangversennyel a zenekar nagysikerű Beethoven-sorozatát folytatjuk.

Program:

  • F-dúr oktett (D803)
  • V. szimfónia, B-dúr (D485)

 

A sorozat összes koncertje:

Támogató:
nka