Rousseau és Mozart ?

avagy vígoperával készülünk.

Többekben felmerülhet, mit keres Rousseau című koncertünk műsorán egy mozarti zsenge, a Bastien és Bastienne. Nos a megoldás nem is olyan bonyolult.

A Bastien és Bastienne Wolfgang Amadeus Mozart egyik legkorábbi daljátéka. A mű állítólag Franz Anton Mesmer bécsi orvos megbízásából keletkezett, sokkal valószínűbb azonban, hogy a szerző édesapja, Leopold adta fel fiának házi feladatul 1767/68 táján, amikor Mozart 12 éves volt. .

Leopold Mozart operettként emlegette, a librettista Weiskern szerint ez egy francia Opéra comique. Ez a színházi műfaj akkoriban rendkívül divatos volt.

A librettó Friedrich Wilhelm Weiskern, Johann Heinrich Müller és Johann Andreas Schachtner írása. Nagyon hasonlít arra, amit Charles Simon Favart, Marie Justine Benoîte Favart és Harny de Guervilles Les amours de Bastien et Bastienne, címmel írt Jean-Jacques Rousseau egyfelvonásos, Le devin du village (A falusi jövendőmondó) című operájának paródiájaként.

Rousseau naiv operájának vásári komédia jellegű paródiája kifigurázza a falusi jövendőmondó tanácsát, miszerint az elhagyott szerelmes lány addig-addig kosarazza ki bűnbánó udvarlóját, hogy az már az elviselhetetlenségig fokozódjon. Az ártatlan, megható cselekmény a rokokó szellemét idézi: az egyszerűség és a természetesség igényét.

A Danubia erre az alkalomra fiatal alkotók csapatát bízta meg a vígopera színpadra állításával. Az előadáshoz új librettófordítás is készült, s ugyanazon hétvégén mutatjuk be felnőtt és gyermek nézőinknek is.

Mozart | Bastien és Bastienne