Alexandru Agache

ének

agache_alexandru

Születési dátum: 1955. augusztus 16. (életkor 62), Kolozsvár, Románia

Kolozsvárott született, anyai ágon a nagyszülei magyarok, ahogyan a barátai között is mindig sok volt a magyar: Daróczi Tamást említi mint gyerekkori jó barátját.
Büszke a részben magyar származására és szülővárosára is, amely abban az időben egyedülálló volt a világon, hiszen egy városban egyszerre két nyelven is folyt operajátszás, két balett-társulat játszott, és mellette egy filharmónia is működött, így nem volt olyan nap, amikor ne lehetett volna operába menni Kolozsvárott. Egy négyszázezres lakosú városnál ez nagy dolog; Bukarestben például soha nem volt olyan erős a kultúra, mint Kolozsvárott.

Gimnazistaként nem foglalkozott komolyzenével, matematika–fizika tagozatos osztályba járt. Édesapja jogász volt, édesanyja balerina, tehát nem volt zenész a családban. A véletlen hozta úgy, hogy tizenegyedik osztályos korában megismerkedett a házukban egy emelettel feljebb lakó énekessel: Vasile Catana román baritonnal – akinek később kollégája is lett. Az operáról addig semmit nem tudott, a rock, a könnyűzene érdekelte – mint a tinédzsereket általában. A szomszéd énekes bátorítására elkezdett magánúton énekelni tanulni. A Zeneakadémiára csak kétévente lehetett felvételizni, így a gimnázium után nem tudott jelentkezni – több év katonaság következett.

Közben a filharmóniánál kezdett énekelni a kórusban – ez még nem opera volt, ám számára nagyon fontos: itt sokkal többet tanult az éneklésről, mint később a zeneakadémián – mondja.
Az akadémián aztán Alexandru Farcas tanította, és már harmadéves főiskolai hallgatóként debütált a Kolozsvári Román Operában: Az álarcosbál Silvano szerepét énekelte – ennek idén lesz harminc éve. Silvanót sok kisebb szerep követte, majd bemutatkozott az első főszerepben, még mindig főiskolásként: Sharpless szerepét alakította. Utolsó éves akadémistaként több nagy szerep következett gyors egymásutánban: Escamillo, Germont, Valentin, Enrico a Lammermoori Luciában, A sevillai borbély Figarója, Posa márki és a Don Giovanni címszerepe.

Megnyerte a Puccini-énekversenyt Luccában, ezután jött az első külföldi felkérés Livornóba. Az első jelentős külföldi debütálásának az 1988-as londoni Álarcosbált tekinti – immár Renatóként. Ezután Solti György a saját házába hívta meghallgatásra, és milyen furcsák a véletlenek: éppen ezen a napon kellett beugrania a londoni Luciába – Edita Gruberová és Luis Lima voltak a partnerei. A következő állomás a Szerelmi bájital a milánói Scalában, majd Hamburgban Silvio a Bajazzókban, ahol Toniót Piero Cappuccilli alakította.