Balassa Krisztián

karmester

BAlassa Krisztian portre 510
Zeneszerzés szakon végzett a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd két diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, karvezetés, ezt követően pedig karmester szakon, Gál Tamás és Ligeti András növendékeként. Már gyerekként érdekelte a színház, a zenés színház, játszott és énekelt a Nemzeti Színházban, illetve a Magyar Állami Operaházban. 2002–2004-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára volt. 2006-tól zenekari zongoristaként, 2008-tól 2016-ig karmesterként és korrepetítorként volt közreműködője a Budapesti Operettszínház előadásainak.
Olyan nagy sikerű produkciók dirigense, mint a Miss Saigon, a Rebecca, a Mozart!, az Elisabeth, A Szépség és a Szörnyeteg, A Csárdáskirálynő, a Csókos asszony, a Rómeó és Júlia, a Madame Pompadour, Marie Antoinette, Virágot Algernonnak, az Abigél. Zenei vezetője a Bohém Castingnak, a Veled, Uram!-nak, A kaukázusi krétakörnek, a Váltságdíj és a Nárcisz és Echo c. kisoperáknak, az Egy anya története c. operának (ősbemutató: Miskolci Operafesztivál), a Mosoly országának, a Szép nyári nap-nak, a Ghostnak, a Fame-nek és az Elfújta a szél-nek -ezzel az előadással debütált a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Nevéhez fűződik az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny szakmai felügyelete. Az Aranypálca – Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenyen dobogós lett, s az MTVA különdíját is megkapta.
Rendszeresen vezényelt gálákat kül- és belföldön, valamint A Szépség és a Szörnyeteg című produkciót német nyelvterületen (Köln, München, Frankfurt, Baden-Baden, Stuttgart, Mannheim, Zürich, Basel, Düsseldorf). Külföldön a Lett Szimfonikus Zenekart, Magyarországon pedig olyan nagy zenekarok élén állt már, mint a Concerto Budapest, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Kodály Filharmonikusok.
2016-tól a Stage Entertainment GMBH karmestere Németországban. 
 

 

Q-classaoll-webre

Class & Roll

2018.06.10 | 20:00
Margitszigeti Szabadtéri Színpad