Balczó Péter

ének

Balczó Péter 510

1983-ban született, 1990-ben kezdte 12 évig tartó hegedű-tanulmányait. 2002-ben érettségizett a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakos növendékként Papp Vilhelmina énektanárnál. Ez év szeptemberétől 3 éven át volt tagja a debreceni Csokonai Színház Operakórusának.

Első nemzetközi énekversenyén 2005. májusában vett részt, melyet az ausztriai Deutschlandsbergben rendeztek meg. A 3 fordulós verseny során bejutott a legjobb 8 énekes közé és itt figyelt fel rá Claudia Rüggeberg énektanár is, akinél egy évet tanult a grazi Zeneművészeti Főiskolán. Ez idő alatt már két évet elvégzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mint egyetemi szintű képzésben részt vevő magánének szakos hallgató Dr. Mohos Nagy Éva növendékeként.

A kórus elhagyását követően új területen próbálta ki magát és 2005. májusában csatlakozott az Adagio együtteshez.

A nemzetközi tanulmányok után már szólistaként tért vissza a Csokonai Színházba 2006. szeptemberében. 2009-ig, az egyetem befejezéséig – melyet kiváló minősítésű diplomamunkával zárt – izgalmas szerepeket énekelt a debreceni színházban.

2009-ben az Armel Operaversenyen keretin belül Svájcban játszotta 2 egyfelvonásos opera főszerepét: Oscar (Martinu: Alexandre bis), illetve Gonzalve (Ravel: Pásztoróra), 2010-ben pedig a verseny legeredményesebb férfi énekese lett a Traviatában nyújtott Alfredo alakításával. Szintén a 2010/2011-es évadban két nagy operett főszerepet is énekelt, Lehár Ferenc A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében pedig Edvint is sikerrel játszotta.

2011-ben rendkívül sokféle szerepben láthattuk mind itthon, mind külföldön. Olaszországban énekelte Don Ottaviót (Mozart: Don Giovanni), Szlovéniában Rómeót (Gounod: Rómeó és Júlia), Szegeden Malatestinót (Zandonai: Francesca da Rimini), valamint Rodolfót (Puccini Bohémélet) Miskolcon és a Kolozsvári Magyar Operában.

A 2012-ben Pinkerton szerepében (Puccini: Pillangókisasszony) láthatta a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban, Rodolfóként (Puccini: Bohémélet) pedig a Debreceni Csokonai Színházban.

A Magyar Állami Operaházban 2012 tavaszán debütált Alferdo szerepében (Verdi: Traviata). A 2012/2013 szezonban két további főszerepben (Hunyadi László, Szöktetés a szerájból) látható a Magyar Állami Operaház színpadán.

Balczó Péter honlapja