Dong Hyek Lim

zongora

Dong Hyek Lim 510

A közönség, a kritikusok és a zenésztársak által egyaránt elismert Dong Hyek Lim sokak szerint generációja egyik legkiválóbb zongoristája. 1984-ben született Dél-Koreában. Zenei tanulmányait szülőföldjén kezdte a Nemzeti Konzervatóriumban, tíz évesen Oroszországba került és a Moszkvai Központi Zeneiskolában tanult. 1998-ban érettségizett, majd a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Lev Naumov professzor tanítványaként. Németországban is tanult Arie Vardinál a hannoveri Hochschule für Musikban, valamint az Egyesült Államokban a Julliard Schoolban Emmanuel Axnál. Lim előadásai mind a Moszkvai Állami Konzervatórium kis- és nagytermében, a párizsi Salle Pleyelben és a Salle Cortot-ban, a varsói Lazienski Palotában, a berlini Konzerthausban, mind Martha Argerich vendégszereplésével a japán Beppuban található hangversenyteremben nagy elismerést aratott. Számos fesztiválon szerepelt, köztük a svájci Verbierben, a német Ruhrban megrendezett Zongorafesztiválon, a Lengyelországban megrendezett 57. Nemzetközi Chopin Fesztiválon, La Roque d’Antheronban, a montpellierbéli Radio France Fesztiválon, valamint a franciaországi Piano aux Jacobins Fesztiválokon. A világ legnagyobb zenekaraival lépett fel, többek között az NHK Szimfonikus Zenekarral, az Orchestre Philharmonique de Radio France-szal, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekarral, a New Japan Philharmonic-kal Charles Dutoit, Myung-Whun Chung és Jurij Temirkanov vezényletével.

2001 májusában Lim volt a legfiatalabb zongorista, aki valaha lemezszerződést írt alá az EMI Classics-szal és nyerte el a francia Diapason d’or díjat a „Martha Argerich bemutatja” sorozaton belül 2002-ben kiadott, Chopin, Schubert és Ravel műveit tartalmazó debütáló albumáért. Második EMI-lemezét, amelyen Chopin H-moll szonátáját és egyéb műveket játszik, a Le Monde de la Musique a Choc-díjra terjesztette elő. 2008-ban Lim harmadik lemezével jelent meg, amelyen J.S. Bach Goldberg-variációit játszotta, a Warner gondozásában megjelent legújabb Chopin-lemezét pedig nagy elismeréssel fogadták olyan lapok, mint a Gramophone vagy a BBC Magazine.

Számos versenyen nyerte el a fődíjat. 1996 szeptemberében a nemzetközi figyelem középpontjába a Moszkvában megrendezésre kerülő Fiatal Zongoristák Chopin Versenye második díjának elnyerésével került, mint az év legfiatalabb versenyzője (bátyja,  Dong-Min Lim holtversenyben nyerte el az első díjat). 2000-ben Lim ötödik helyezést ért el az olaszországi Nemzetközi Busoni Zongoraversenyen, amely a későbbiekben a „Busoni sokk”-ként vonult be a történelembe (a teljes zsűrit le kellett cserélni a következő évi versenyre). Még ugyanebben az évben második lett a japán Hamamacu Nemzetközi Zongoraversenyen. 2001 decemberében nem csak a párizsi Marguerite Long-Jacques Thibaud Nemzetközi Zongoraverseny fődíjának legfiatalabb nyertese volt, de további öt különdíjat is elnyert. 2005 októberében Lim indult a 15. Nemzetközi Frederik Chopin Zongoraversenyen Varsóban, ahol Korea történelmében először harmadik díjat nyert el bátyjával, Dong-Min Limmel holtversenyben (nem osztottak ki második díjat). 2007 júniusában Lim részt vett a 13. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen Moszkvában, és Szergej Szoboljevvel együtt elnyerte a negyedik helyet (nem osztottak ki fődíjat).

2015-ben Lim megjelentette lemezét a Warner Music International kiadónál. A rá következő, 2018/19-es évadban Lim Martha Argerich-hel és a BBC Szimfonikus Zenekarral közösen debütál duókoncertben és ad ki róla felvételt.