Farkas Gábor

zongora

Farkas-Gábor

Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoraművész (1981) öt évesen kezdett zongorázni, mostanra már egyetemi és doktori fokozatot is szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia elvégzése után William Grant Naboré növendéke lett a Como-i Nemzetközi Zongora Akadémián, Olaszországban.

Különleges tehetségét nemzetközi viszonylatban is elismerik: 2009-ben ő lett az első helyezettje a Weimarban megrendezett 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek, ugyanitt elnyerte a verseny közönségdíját és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is. 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, 2001-ben harmadik díjas lett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen. 2008 novemberében Junior Prima díjat, 2008 márciusában Márciusi Ifjak kitüntetést, 2009 májusában Gundel Művészeti díjat kapott, 2012 márciusában pedig a magyar állam Liszt-díjjal tüntette ki.

Magávalragadó játéka elvarázsolja a közönséget nem csak itthon, de Európa-, sőt világszerte. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett olyan híres koncerttermekben játszott mint a velencei Teatro la Fenice, a berlini Konzerthaus, a szöuli Seoul Art Center, a shanghaji Oriental Art Center és a tokiói Tokyo Bunka Kaikan. Farkas Gábor olyan híres nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini “International Piano Forum”, zwickaui “Schumann Fesztivál”, a thüringiai “Bach Fesztivál”, a weimari “Pélerinages Fesztivál” vagy a gödöllői Liszt Ferenc Fesztivál.

2011 januárjában a Liszt-év Művészetek Palotájában tartandó hivatalos nyitókoncertjének ő volt a szólistája, ahol a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lépett fel. Kocsis mellett dolgozott már Fischer Ádámmal, Olli Mustonennel, Philippe Benderrel, George Tchitchinadzéval és Vásáry Tamással is.

Farkas Gábor Pro Europa és Liszt Ferenc és Fischer Annie ösztöndíjakat nyert el az elmúlt években Budapesten, valamint Strassbourban az Európai Kulturális Alap ösztöndíját kapta meg.

Első albuma, “An Evening with Liszt” címmel jelent meg a Warner Classics gondozásában 2008 novemberében. Az album “Grand Prix” díjban részesült és a Franz Liszt International Society neki ítélte a “2009 legjobb Liszt-felvétele” elismerést. Második albuma a már említett Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, amely szintén a Warner Classics gondozásában jelent meg.