Fenyő László

cselló

Fenyo-Laszlo

Amióta 2004-ben, Kronbergben megnyerte a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt, Fenyő Lászlót (1975) úgy tartja nyilván a közvélemény, mint aki a csellisták világ-elitjéhez tartozik. Mind a közönség, mind a kritikusok az egyik legizgalmasqabb, legfelkavaróbb művészként ünneplik, aki egészen egyedülálló módon képes alázattal szolgálni mind a zeneszerző szándékait, mind a zenét magát és eközben lebilincselni a hallgatóságot. Lélegzetelállító technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhetően minden koncertje különleges élményt nyújt, ahol a zene mindig új, eddig ismeretlen arcát mutatja meg a hallgatóknak.

Az utóbbi években Fenyő László olyan jelentős hangversenytermekben lépett fel, mint az Amsterdami Concertgebouw, a londoni Wigmore Hall, a müncheni Gasteig-Philharmonie és olyan zenekarokkal koncertezett, mint a Singapore Symphony Orchestra, a Koreai Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Beethoven Orchester Bonn, a Staatskapelle Weimar, a Philharmonia Hungarica, az Orquesta Metropolitana de Lisboa, a Lancaster Symphony Orchestra (USA), a Shanghai Symphony Orchestra, a Christchurch Philharmonic Orchestra (Új Zéland), a Bogota Philharmonic Orchestra, a Szófiai Filharmonikus Zenekar és a Sinfonietta Cracovia. Több esetben lépett fel Krzysztof Penderecki vezényletével — a nagy lengyel zeneszerző több esetben őt kérte fel gordonka-szólós műveinek előadására.

Hazájában a legkeresettebb szólisták közé tartozik, fellépéseit a Magyar Rádió szinte mindig egyenes adásban közvetíti, vagy felveszi — szólóesteket, vagy kamarakoncerteket éppúgy, mint versenyműveket különböző zenekarokkal. Szinte valamennyi magyar zenekarral és karmesterrel fellépett már. Mindennek megkoronázásaként 2005-ben Liszt díjjal, 2008-ban pedig Junior Prima díjjal tüntették ki.

Fenyő László zenei tanulmányait szülőhazájában kezdte. 13 éves volt, amikor felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, Mező László professzorhoz. Főiskolai tanulmányait néhány év után Lübeckben, David Geringas professzornál folytatta. Ezekben az években rendkívüli technikai képzettsége, biztos stílusérzéke és szokatlanul nagy repertoárjának köszönhetően egy sor nagy nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, többek között a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, Párizsban a Rosztropovics Versenyen, az Adam Nemzetközi Gordonkaversenyen Christchurch-ben (Új Zéland) és a Magyar Rádió Gordonkaversenyén, Budapesten. Tanulmányainak befejezése után Bernard Greenhouse professzornál (USA) tökéletesítette tudását.
 Fenyő László néhány éve egyre intenzívebben foglalkozik a tanítással is. Több országban ad rendszeresen mesterkurzusokat, 2009-től kezdődően a Frankfurti Zene- és Képzőművészeti Főiskola docense, 2012-től pedig a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola tanszékvezető professzora. 1997-től 2001-ig a Philharmonia Hungarica, 2001-től 2012-ig pedig a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szóló-csellistája volt.

A 2012/13-as és 2013/14-es hangversenyévad kiemelkedő eseményei közé tarnoznak koncertek az ORF Wien zenekarával K. Penderecki vezényletével, a Zágrábi Rádiózenekarral, illetve mesterkurzus és koncertek a Järvi-Fesztiválon Èsztországban. Fenyö László 2013-ban már ötödik alkalommal tanít és koncertezik a Rutesheim-Cello-Akademie keretében. További koncertek lesznek Németországban, Horvátországban, Macedóniában, Magyarországon, Romániában és Ausztriában.

Az elmúlt években többek között a következö CD-i jelentek meg: kamarazeneművek Oleg Polianski-val az Aulos/Musikado gondozásában, valamint J. Haydn D-dúr gordonkaversenye és Sosztakovics I. gordonkaversenye a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Grant Llewellyn vezényletével, a Label hr.music.de kiadásában.

Fenyő László egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

Europa_510

Európa

2017.03.30 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem