Káli Gábor

karmester

Káli Gábor 510

Káli Gábor nem mindennapi évadot tudhat maga mögött: miután 2018 elején elnyerte a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és a zenekar díját, 2018 augusztusában megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyét, így 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhat a világhírű Salzburgi Ünnepi Jétékokon.

A kiváló karmester 2018/19-ben Verdi Rigolettóját vezényli a Deutsche Oper am Rheinben és Portugáliában koncertezik a Kölni Kamarazenekar élén. Novemberben a Taiwani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral ad két koncertet, majd az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekart vezényli a Zeneakadémián. 2019 tavaszán a nagyszerű Skót Kamarazenekarral turnézik Skóciában, áprilisban pedig Fischer Iván asszisztense lesz a Budapesti Fesztiválzenekar nyugat-európai turnéján.

Szoros kapcsolatot ápol a Magyar Állami Operaházzal, ahol 2016-ban a Don Pasquale felújitását, 2017-ben a Szerelmi bájitalt vezényelte. 2018 decemberében négy alkalommal a Varázsfuvolát dirigálja az Erkel Színházban, azt az operát, amellyel 2018 őszén a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz-ben debütált. Fellépett többek között a konstanzi Délnémet Filharmonikusokkal, a Darmstadti Állami Zenekarral, a Stuttgarti Filharmonikusokkal, a Hong Kong Sinfoniettával, a Bohuslav Martinu Filharmonikus
Zenekarral és a modern zenét játszó spanyol Sonarten Ensemble-lal.
Több évet töltött el a Nürnbergi Operaházban, először a zeneigazgató Marcus Bosch asszisztenseként, majd 2015-től mint a ház első karmestere és zeneigazgató-helyettese. Tucatnyi operaprodukciót vezetett: Wozzeck, Bohémélet, Attila (Verdi), A holtak házából (Janácek),Álarcosbál, Rigoletto, Gyöngyhalászok, Arabella, Otello. Még nürnbergi évei előtt a Sevillai borbélyt és az Orfeusz az alvilágbant vezényelte Darmstadt operaházában és állandó karmestere volt az aacheni dalszínháznak, ahol többek között ő mutatta be Hans Werner Henze gyermekoperáját, a Pollicino-t.

Káli Gábor zongora és karmesteri tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta tovább Lutz Köhlernél 2004 és 2009 között. A Német Zenei Tanács karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur, Colin Metters és Sian Edwards mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernhard Haitinknál és David Zinmannál is.

rajzos kube 510

4

2018.12.12 | 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem