Méhes Csaba

Pantomimes-komikus, előadóművész, kicsit zenész

mehes 510

Szakmai életrajz

1964-ben született Budapesten.

1982-ben, érettségi után felvételt nyert a Dominó Pantomim Együttes stúdiójába, ahol egy évig tanulta mestersége alapjait, majd szerepet kapott az együttes Salome című produkciójá¬ban.

1983 őszén már, mint hivatásos pantomimművész, egyik volt tanárával, Tímár Tamással megalapították a Pingvin Pantomim Együttest. A kétszemélyes társulat rövid időn belül ismertté vált, jelentős sikereket értek el itthon és külföldön egyaránt. A műfaj utánpótlása végett pantomim stúdiót indítot¬tak.

1987-ben mutatta be első önálló pantomim estjét Pantomix címmel, mellyel megkezdte szóló pantomimművészi pályafutását. Munkájának a VSZM Kö¬zösségi Ház adott otthont, ahol az alkotó munka mellett pantomimet oktatott.

1988-ban kezdett el dolgozni a Budapesten működő Artus színházzal. A Goda Gábor vezette társulattal folytatott munka erős inspiráló hatással volt későbbi önálló produkcióira. Ez idő óta foglalkozik modern tánctechnikákkal, afrikai tánccal és az alternatív színházi törek¬vésekkel, melyeket alkotó munkája során azóta is felhasznál.
Goda Gáborral és Mándy Ildikóval együtt megbízást kapott mozgásoktatásra a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egy évég tanított.
Ugyanebben az évben alapította meg Sólyom Tamás zenésszel a Tenyérpódiumot, kamara jellegű, igé¬nyes gyermekműsorok létrehozását tűzve ki célul.

1990-ben került bemutatásra második önálló darabja Pisztrángötös, avagy A sükethalász és a tenger címmel, illetve egy rövidebb önálló, performance jellegű műve, az Új születés.
Ebben az évben Sopronba költözik, ott folytatja pályafutását.

1991-ben készül el az Artus egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb darabja, a Turul, mely 111 előadást ért meg. Méhes Csaba a darabban nyújtott alakításáért 1993-ban, Kairóban az Experimentális Színházak Fesztiválján a „Legjobb férfi színész” díjat, 1999-ben pedig a veszprémi II. Magyar Kortárs Tánc és Mozgásművészeti Fesztivál „Legjobb színész” díját nyerte el.

1992-ben viszi színpadra Fregoli című darabját.

1993-ban meghívást kap a Frankfurtban megrendezett 2. United Slapstick Comedy Award-ra, ahol „A Pisztráng” című jelenetével a 2. Díjat nyeri el. A vendégszereplésnek és a sikernek köszönhetően ettől kezdve számos nyugat-európai meghívásnak tesz eleget, minden évben fellép Németország egy-egy neves varietészínházának színpadán (ld.: Varieték)
Diamond & Layton, angol komikusokkal megalakítják a United Slapstic Show-t, mellyel hét éven át több turnén vesznek részt Európaszerte.
1994-ben az Artus három tagjával részt vett egy három hónapos projectben Új-Zélandon, melynek keretében új-zélandi táncosokkal együttműködve létrehoztak egy közös produkciót Human Garden címmel. Az alkotómunkát másfél hónapos új-zélandi turné követte, melynek keretében workshopokat is tartottak különböző művé¬szeti iskolákon.
Méhes ugyanez év októberében kezdett tanítani színpadi mozgást és táncot a soproni Petőfi Színház színitanodájában.

1995-ben hívja életre a KAS Színházat, s vele együtt a KAS Alapítványt, melynek legfőbb feladata az alternatív színházak és a kortárs művészetek bemutatása, népszerűsítése, támoga¬tása Sopronban és környékén, továbbá a város ifjúsága kulturális életének felpezsdítése és bővítése. A színház öt sikeres évet élt meg, működéséhez köthető a Sopron egyik legsikeresebb, legtöbb művészt és nézőt megmozgató utcaszínházi fesztiválja, a Nemzetközi Csodabogár Fesztivál is.
Méhes megalapítja Hargitai Gáborral a kétszemélyes MÉHEK formációt, egy afrikai zenén és abszurd dalokon alapuló, elsősorban utcaszínházi produkció létrehozására.

1996-ban bemutatja Robinson Torzó c. darabját, melyben partnere Sólyom Tamás volt.
Elindítja a KAS Színház Mozgásszínházi Műhelyét.
Ugyanebben az évben zenészként kapcsolódik be a soproni Kvintesszencia Régizene Együt¬tes munkájába.

1997-ben Fregoli c. előadásával Mexikóban turnézik, többek között a Guanajuato-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepel nagy sikerrel.

1998-tól kezdve munkájának jelentős részét külföldi utak, vendégszereplések alkotják. Egész estés darabjaival lép fel Európa szerte, továbbra is kedvelt komikusa Németország számos varietészínházának. Több meghívást kap külföldi televíziók különböző szórakoztató showműsoraiba.

2000-ben Jancsó Miklós „Anyád! A szúnyogok” című filmjében kap epizódszerepet.

2002-ben a budapesti Baltazár Színházzal működik együtt, s ez a munkakapcsolat később is megmarad.

2003 májusában az Alternatal Alapítvány felkéri az alapítvány által rendezett Születés Hete országos rendezvénysorozat nagyszabású záróeseményének, Gálájának a megrendezésére, melyet a budapesti Millenáris B csarnokában valósítanak meg.
Ez évben jelenik meg a Méhek első CD-je, mely az öt éve kazettán megjelent albumuknak bővített változata.

2004-ben megalakul a Méhek öttagú produkciója a soproni Strokes ütőegyüttes tagjainak közreműködésével. Ez évtől kezdve a Méhek eme formációja a Sziget Fesztivál állandó, visszatérő, nagy sikerű résztvevője.

2005 őszén visszaköltözik Budapest közelébe, Pilisszentlászlóra. Újra dolgozni kezd az Artus-szal.
Megkezdi Bothmer gimnasztika tanulmányait a magyarországi Waldorf képzés keretein belül, melyről négy év után diplomát szerez.
Seregi Viktóriával egy kortárs táncdarabot hoznak létre Lully élete címmel.

2006-ban egy tíz részes némafilm sorozatot forgat a Duna Televízió felkérésére.
Új gyermekműsort állít össze Mimóka címmel.
Szerepet kap a Bolyki Brothers által fémjelzett Dr. Bubó című musical-ben.
2007-ben a Brass in the Five zenekarral élőzenés-pantomimes gyermekműsort készít Brass Cirkusz címmel, mely egy tervezett gyermekműsor sorozat első része. A darab díjat nyer az Új Színház által kiírt „Kőfal” című pályázaton.
Kísérleti munkába fog Ernst Süssel, Ernst Süss koncepciója alapján Movi(e)ng Dance címmel.
Részt vesz az Artus két új darabjában, mely ugyanazon téma, a Piroska és a farkas c. mese felnőtteknek illetve gyermekeknek szóló változata Farkasok társasága ill. A farkasfalka és a lány címmel.
Méhes meghívást kap Kanadába, a világhírű, a Just for Laughs Comedy Festival gálaműsorába.

2008-ban a Budapest Fringe Fesztiválon a Brass Cirkusz című előadás elnyeri a Szakmai zsűri nagydíját, és a Gyermekzsűri Különdíját.
Bekapcsolódik az évente megrendezett Waldorf Cirkusztábor munkájába.

2009-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére, és segítségével készül el a második Méhes – Brass in the five produkció, az Irány Rio!. A darab a 2009. évi Frnge+ Fesztivál két különdíját nyeri el, az előadást a megújult Thália Színház repertoárjára veszi.

2010-ben Gold Bea közös munkára kéri fel, s mint alkotótársak készítik el a Vég Veled c. darabot
Az előadás Szakmai és Közönségdíjat nyer a 2011-ben megrendezett Veszprémi Összművészeti Fesztivál – A tánc fesztiválja c. rendezvényén.

2011-ben készül el a Rézerdő lakói című gyermekelődás, melyet ismét a Brass in the Five kvintettel közösen hoznak létre a tatabányai Jászai Mari Színház felkérésére.

MUNKÁK:

1983 SALOME – Domino Pantomim Együttes
MIM ARZENÁL – Pingvin Pantomim Együttes
1984 VAKÍTÓ ÉJSZAKA – Pingvin Pantomim Együttes

1987 PANTOMIX – szóló
KÉPES PANTOMIMTÖRTÉNET – szóló (ismeretterjesztő program)

1988 PIKTOMOTIVÁCIÓS MINIMÁLVARIÁCIÓK / OPPENING
SÉTÁLÓ ANGYAL – Artus
T. TZARA: GÁZSZÍV – Artus
A MESTERSÉGEK CSODÁLATOS VILÁGA – Tenyérpódium
SZÍVEMBEN VOLNA HÁZAD… – Tenyérpódium
AZ IGAZI MIKULÁS – Tenyérpódium

1989 ÁLLATI DOLGOK – Tenyérpódium
KONTRASZT – szóló

1990 ALVAJÁRÓK – Artus
ÚJ SZÜLETÉS – szóló
PISZTRÁNGÖTÖS AVAGY A SÜKETHALÁSZ ÉS A TENGER – szóló

1991 TURUL – Artus

1992 FREGOLI – szóló

1993 GYÖNGYKÁNON – Artus
A TÜKÖR ÉS A MASZK – táncfilm – Artus-Fríz produkció

1994 HUMAN GARDEN – Artus + Human Garden (N.Z.)

1995 TŰZFAL – Artus
MÉHEK – Méhek

1996 ROBINSON TORZÓ – Méhes

1999 ANYÁD! A SZÚNYOGOK – Jancsó Miklós filmje

2002 EINSTEIN ÁLMOK – Artus

2003 KÁIN KALAPJA – Artus
SZÜLETÉS HETE GÁLAMŰSOR – önálló rendezés

2005 LULLY ÉLETE – r.: Seregi Viktória

2006 MIMÓKA – szóló (gyermek pantomim műsor)
NATÚR ÚR – burleszkfilm sorozat, Duna TV
DR. BUBÓ – Bolyki Brothers musical

2007 FARKASOK TÁRSASÁGA – Artus
A FARKASFALKA ÉS A LÁNY – Artus
MOVI(E)NG DANCE – kísérleti munka Ernst Süss koncepciója alapján
BRASS CIRKUSZ – gyermekműsor a Brass int he Five rézfúvós kvintettel

2008 RITMUS CIRKUSZ – a Fővárosi Nagycirkusz formabontó műsora

2009 IRÁNY RIO! – színházi est a Brass int he Five rézfúvós kvintettel

2010 VÉG VELED – kortárs mozgásszínház Gold Beával

2011 A RÉZERDŐ LAKÓI – gyermekelőadás a Brass int he Five rézfúvós kvintettel

Elismerések
1993 2.United Slapstick Comedy Award – Frankfurt 2. díj
1993 Experimentális Színházak Fesztiválja – Kairo – „Legjobb Férfiszínész” díj
1999 II. Magyar Kortárs Tánc és Mozgásművészeti Fesztivál – Veszprém – „Legjobb színész” díj
2007 a BRASS CIRKUSZ c. produkció a budapest Új Színház által kiírt „Kőfal” pályázat díjazottja
2008 a Budapest Fringe Fesztiválon a BRASS CIRKUSZ c. produkció elnyeri a Szakmai Zsűri Nagydíját és a Gyerekzsűri Különdíját
2009 az IRÁNY RIO! c. produkció a Budapesti Fringe Fesztivál két díját nyeri el
2011 A Budapesti Fringe Fesztiválon két különdíjat nyer a Brass int he Five-val készített utcaszínházi produkció, az Utcai Hu-Morzsák
Veszprémi Összművészeti Fesztivál – A tánc fesztiválja: Vég Veled című, Gold Beával közösen készített darabja Szakmai és Közönségdíjat kap