Molnár Levente

ének

molnár levente

Az 1983-ban Gyergyóremetén született baritonista 2009-től a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető művésze.

A csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola magánének szakának elvégzése után 18 évesen, 2001-ben debütált az aradi Nemzeti Színházban. Ugyanez évben nyert felvételt a Nagyváradi Zeneegyetem magánének szakára, 2003-ban a Kolozsvári Magyar Operában énekelt.

A budapesti Magyar Állami Operaházban 2004-ben mutatkozott be. Itt számos főszerepet énekelt, kialakítva széleskörű repertoárját, mely olyan hősöket ölel fel, mint Don Giovanni, Almaviva gróf, Guglielmo, Figaro, Malatesta (2001 márciusában Juan Pons Don Pasquale-szerepdebütálásán), Dandini, Marcello (2010-ben Rost Andreával), Silvio, Escamillo, Anyegin és a János vitéz Bagója.

A budapesti Művészetk palotájában 2007-ben Viktor Ullmann Atlantisz császára c. operájának főszerepét formálta meg a Budapesti fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével, Lukáts Andor rendezésében. 2007-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Madách Színházban Webber Macskák c. musicaljében, Old Csendbelenn szerepét alakította, Szirtes Tamás rendezésében.

Nemzetközi kiugrására 2007-ben a Cardiff-i Énekversenyen került sor, ahol döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. A londoni Covent Gardenben 2008 szeptemberében a Don Giovanni Masettóját alakította, Antonio Pappano vezényletével.

A müncheni Bayerische Staatsoper színpadán 2009 márciusában a Falstaff Fordjaként debütált, Stefan Soltesz vezényletével. A 2009/2010-es évadtól a dalszínház tagja, rendszeresen énekli a Cosi fan tutte Guglielmóját, A sevillai borbély Figaróját, a Szerelmi bájital Belcoréját, a Bohémélet Marcellóját, a Pillangókisasszony Sharpless konzulját, a Jancsi és Juliska Péterjét és a Lohengrin Hirdetőjét. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozik, mint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta, Kent Nagano és Stefan Soltesz.

2009 májusában Bordeaux-ban énekelte először a Tannhäuser Wolframját, amelyet 2011 júliusában a berlini Deutsche Operben is megformált.

A londoni Covent Gardenben 2011 januárjában hatalmas közönség- és szakmai sikerrel formálta meg A sevillai borbély Figaróját.

A bécsi Staatsoperben 2011. szeptemberében A sevillai borbély Figarójaként debütált.

A Magyar Állami Operaházban a 2011/2012. évad második felében a Figaro házassága Almaviva grófjaként, a Tannhäuser Wolframjaként, A sevillai borbély Figarójaként és a Carmen Escamillójaként lépett fel.

2012. júliusában a Müncheni Fesztiválon a Bohémélet Marcellóját énekelte, Angela Gheorghiu és Joseph Calleja partnereként.