Sadikovic, Azis

karmester

Azis Sadikovic 510

Az osztrák karmester a 2013-as Concurso Jovens Maestros elnevezésű karmesterversenyen első díjat nyert, illetve a Caixa-General különdíjban részesült, a rangos Fitelbergi Nemzetközi Karmesterversenyen pedig 2012-ben harmadik díjat kapott, valamint a bronz karmesterpálcát sikerült megszereznie. Eddigi pályafutása során a Szlovén Rádió Zenekarát, a Lisszaboni Orquestra Metropolitanát, a Dán Nemzeti Rádió Zenekarát, a Jénai Filharmonikusokat, a Bécsi Akadémiai Filharmonikusokat, a Horvát Kamarazenekart, a Szlovák Filharmonikus Zenekart, a Niš-i Filharmonikus Zenekart, a New York-i Manhattan School of Music Szimfonikus Zenekarát, valamint a Guildhall School of Music and Drama Szimfonikus Zenekarát vezényelte.
2007-től 2012-ig vezető karmesterként állt a bécsi Akademisches Symphonie Orchester élén, 2007-ben pedig Ensemble Wien Klang néven saját zenekart alapított. A fiatal karnagy a kortárs zene kedvelője és értője. Fellépett a franciaországi Royaumont-ban rendezett Voix Nouvelles fesztiválon, és több koncertet adott a strasbourgi Ensemble Lineával és a svájci Namascae Lemanic Modern Ensemble zenekarral is.
Azis Sadikovic 1983-ban született Bécsben. A Konservatorium Wien Privatuniversitäten Georg Mark vezetésével tanult vezényelni, Werner Hink (a Bécsi Filharmonikusok koncertmestere) pedig hegedűre oktatta. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott. Tanulmányait Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Eötvös Péter, Jakov Kreizberg, Colin Metters, Kurt Masur, Günter Neuhold és Nicolas Pasquet mesterkurzusaival egészítette ki. Eddigi szakmai partnerei közül Christopher Ventrist, Elisabeth Leonskaját, Julia Fischert, Bobby McFerrint és Pavel Vernyikovot kell megemlítenünk.