Spáth Viktor

trombita

spáth 4

Spáth Viktor 1984-ben született Magyarországon. A Weiner Leó Konzervatóriumban tanult Huszár Gábor növendékeként. Felsőfokú tanulmányait Velenczei Tamás irányítása mellett végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2008-ban trombitaművész-tanár diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt tagja volt a Gustav Mahler Jugendorchesternek és a European Union Youth Orchestrának és turnézott a világ számos országában, koncerttermében.

2008-ban ösztöndíjat nyert a Berlini Filharmonikusok Herbert von Karajan Zenekari Akadémiájára, ahol tudását tovább fejlesztette. 2009-ben a Deutsches Nationaltheater und Staatskapelle Weimar szólótrombitása lett, majd az itt eltöltött három év után a Sächsische Staatskapelle Dresden üdvözölte szólótrombitásaként.

Számtalan CD és DVD felvételt készített neves zenekarokkal és vezető karmesterekkel, mint Sir Simon Rattle, Christian Thielemann, Myung Wung Chung. Szólistaként és több kamarazenei együttesben is tevékenykedik, többek között a Natalia Ensemble-ben és a 10for Brassben. 2014-ben a Nemzetközi Markneukircheni Trombitaverseny első helyezettje lett, pár hónappal később Olaszországban a „Cittá di Porcia” Nemzetközi Trombitaverseny fődíja mellett a közönségdíjat is elnyerte. 2015-ben visszatért a Weimari Staatskapelléhez. 2016–tól Matthias Höfs-nél folytat Konzertexamen posztgraduális képzést a Hamburgi Zeneművészeti Főiskolán.