Svékus-Nemes Mariann

brácsa

Svékus-Nemes MariannSvékus-Nemes Mariann

2004-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában brácsa szakon. 2001-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi tagozatán szerzett diplomát. Tanárai Koppelmann József, Papp Sándor, Ludmány Emil és Pongrácz Gábor voltak. A Gyermán István emlékversenyen 1998-ban különdíjas (a legjobb Bach előadásért), 2000-ben I. helyezett.

Kisegítőként játszott a Máv Szimfonikus Zenekarban, a Budapesti Vonósoknál, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarban, a Zágrábi Operaház Kamarazenekarában és a Magyar Állami Operaház zenekarában. 2001-2006-ig a japán Orchestra Ensemble Kanazawa állandó kisegítője, olyan nagy művészeket kísért, mint Yo-Yo Ma, Gidon Kremer és tanulhatott Günter Pichler-től, az Alban Berg vonósnégyes első hegedűsétől. A Danubia Zenekarnak 1995 óta tagja.

„Felix Mendelssohn oktett-jével a középiskolában ismerkedtem meg közelebbről Papp Sándor által, ami óriási élmény volt. Olyannyira, hogy később felkértem ugyanazokat a zenésztársaimat, hogy közreműködjenek a diplomahangversenyemen és játsszuk el az oktettet. Ezért ez a darab fontos mérföldkő az életemben. Most nagyon örülök, hogy újra lehetőségem nyílik előadni és részt venni benne.”