Tóth Gabriella

hegedű

Tóth GabriellaTóth Gabriella

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzésével párhuzamosan rendszeresen részt vett hegedűkurzusokon, többek között Perényi Eszternél és Zsigmondy Dénesnél. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakán végzett 2000-ben Tóth Judit tanárnőnél. Ezután nyert felvételt a Zeneakadémiára (tanárai Szabadi Vilmos, Kiss András, valamint Szenthelyi Miklós és Környei Zsófia voltak), 2003-ban diplomázott. Hegedűművészi, kamaraművészi és művésztanári diplomával is rendelkezik.
A Danubia Zenekarnak alapító tagja: „Héja Domonkos szárnyai alatt nőttünk föl, hihetetlen rutint kapva a későbbi zenei teljesítmények sikerességéhez.”
Zenekari pályafutását Debrecenben kezdte, majd Budapesten a Tóth Aladár Zeneiskola nagyzenekarának volt koncertmestere. Ezután hosszú éveken át csak a Danubia Zenekarban játszott. „A Danubia Zenekar igazi szívügyem! Nagyon boldog voltam, amikor végre állást adó formában is elindulhatott az együttműködésünk.” Később kisegítőként dolgozott a Budafoki Dohnányi-, Máv Szimfonikus-, Nemzeti Filharmonikus-, BM Duna Zenekarokban. 2 évig játszott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban. Koncertmestere a Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak. 2001-óta játszik a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar prím tutti szólamában.

„Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy játszhatok az Oktettben. Mindig is vágytam szólisztikusabb feladatokra, de az életem máshogyan alakult. Ami nagy büszkeséggel tölt el, az egy tavaly novemberi fellépés volt a BMC-ben, a Concerto Budapesttel játszhattam el az egyik bérletes hangversenyen Bach d-moll kettősversenyét szólistaként, Bernát Orsolya közreműködésével. Hatalmas szakmai töltetet adott, tanulságokat, motivációt nyertem általa. Hiszem és remélem, hogy az Oktettbe fektetett munkánk is ilyen fejlődést hoz majd a zenei pályafutásom során.
Hitem és mottóm: csak az lehet igazán jó zenekari muzsikus, aki alkalmanként szólóban is megállja a helyét. Az egyik legkedvesebb kihívás számomra a közeljövőben ez a Mendelssohn Oktett.”